Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 19:23
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάρτι» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στο +5,7% οι τράπεζες

«Blue Wave» στις αγορές

«Πάρτι» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στο +5,7% οι τράπεζες

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από την προδιαγεγραμμένη εκλογική επικράτηση των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για μία πιο «επιθετική» δημοσιονομική πολιτική. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο της τάξης του 5,7%, συμπαρασύροντας σε θετικό έδαφος όλους τους βασικούς δείκτες, όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου. Η μετοχή, για παράδειγμα, της HSBC τερμάτισε στο +9,9% και της Standard Chartered στο +9,3%.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατα 1,76% και διαμορφώθηκε στις 13.891 μονάδες, ενώ στο +3,47% και τις 6.841 μονάδες τερμάτισε και ο βρετανικός FTSE 100.

Από την πλευρά του, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο κατά 1,23% και τις 5.630 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB ακολούθησε τη θετική τάση και έκλεισε στο +2,40% και τις 22.734 μονάδες.

Συνολικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη της τάξης του 1,36% και διαμορφώθηκε πάνω από τις 400 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 406 μονάδες, δείγμα της σημερινής ευφορίας.

«Blue Wave» στις αγορές

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο εκλογικής νίκης των Δημοκρατικών, τότε -για πρώτη φορά μετά το 2009- θα ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα ο Τζο Μπάιντεν να έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει απρόσκοπτα την οικονομική του πολιτική.

Τι σημαίνει όμως, μια ολική επικράτηση των Δημοκρατικών;

  • Αφενός την επιβολή υψηλότερων εταιρικών φόρων και αυστηρότερων κανονιστικών πλαισίων.
  • Αφετέρου την υλοποίηση ενός πιο «επιθετικού» προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης, στηρίζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία.

«Το μοτίβο της αντίδρασης προσομοιάζει αυτό που περιμέναμε στις εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον επικρατούσε το σενάριο του “μπλε κύματος” (σ.σ. νίκη του Τζο Μπάιντεν, νίκη των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή)» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Τζον Χάρντι, αναλυτής της Saxo Bank.

Στο θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνέβαλε και η έγκριση του εμβολίου της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά και οι πληροφορίες περί αύξησης των εμβολίων των Pfizer – BioNTech, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

Αντίθετα, εν μέρει απογοήτευση προκλήθηκε από την επίδοση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ παρέμεινε σε κατάσταση ύφεσης και διαμορφώθηκε στο 49,1 έναντι 49,8 της αρχικής εκτίμησης.

Ράλι 500 μονάδων για τον Dow 

Εξίσου ανοδικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 500 μονάδες και να ενισχύεται κατά 1,62% στις 30.884 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ήδη προεξοφλούν την έλευση νέων καυσίμων στην αγορά.

Ο δείκτης S&P 500, παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 1,21% και διαμορφώνεται στις 3.772 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, κερδίζοντας μόλις 0,56%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, ενισχύεται άνω του 1%, κάτι το οποίο οφείλεται στην προσδοκίες δημοσιονομικής τόνωσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News