Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 14:04
BUSINESS & FINANCE

Αγορές: Παγκόσμια κορωνο-ανησυχία σε Ευρώπη, Αμερική

Αγορές: Παγκόσμια κορωνο-ανησυχία σε Ευρώπη, Αμερική

Σ’ ακόμη μία δοκιμασία καλούνται να αντεπεξέλθουν οι διεθνείς αγορές, οι οποίες από το πρωί δέχονται ισχυρότατες πιέσεις μετά την επιβεβαίωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), υποχωρεί κατά σχεδόν 3% και διολισθαίνει στις 384 μονάδες. Στο -3% βρίσκονται και οι κύριοι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, ενώ στο -2,50% διαμορφώνονται οι απώλειες στο Λονδίνο.

Η πτώση είναι μεγαλύτερη στους κλάδους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία και οι οποίοι επρόκειτο να επωφεληθούν σημαντικά από την ευρεία κατανομή του εμβολίου.

Οι τράπεζες διολισθαίνουν στο 4%, ενώ υπό ασφυκτική πίεση τελεί και ο κλάδος των αερομεταφορών, όπως και των ταξιδιών. Ενδεικτικά, η βρετανική IAG βρίσκεται στο -9%, ενώ στο -8% υποχωρεί η Trainline.

Στην Αθήνα, επίσης, ο Γενικός Δείκτης δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες κυμαίνονται πέριξ του 5%, με τις τράπεζες να «βουλιάζουν» στο -10%. Αποτέλεσμα είναι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να βρίσκεται στο όριο των 760 μονάδων, χάνοντας 40 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Προς το παρόν, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς το νέο στέλεχος του ιού, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ανοσία, παρά την εμφάνιση της μετάλλαξης. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης.

Οι επενδυτές, ωστόσο, από το πρωί της Δευτέρας επιδεικνύουν μια νευρική συμπεριφορά, υπό τον φόβο μιας νέας ανεξέλεγκτης χρηματιστηριακής αναταραχής, ως απόρροια της διασποράς του νέου στελέχους του ιού, το οποίο φέρεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το βασικό στέλεχος της Covid-19.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν ελάχιστες ημέρες έως ότου εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε από 1η Ιανουαρίου το διμερές εμπόριο θα επιβαρύνεται από πρόσθετους δασμούς.

Απώλεια 500 μονάδων για τον Dow Jones

Εξίσου δυσμενές είναι το κλίμα και στη Wall Street, με τα futures του Dow Jones να καταγράφουν πτώση άνω των 500 μονάδων εν όψει της έναρξης της σημερινής συνεδρίασης. Κατά 2% υποχωρεί και ο δείκτης S&P 500, ενώ στο -1,3% βρίσκεται ο Nasdaq.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετάλλαξη του ιού έχει επισκιάσει και τη συμφωνία του Κογκρέσου επί του δεύτερου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 900 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να παράσχει σημαντική στήριξη στην ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία.

Πτώση σε πετρέλαιο και στερλίνα

Κατά 5% διολισθαίνει και η τιμή του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης. Ενδεικτικά, η τιμή των συμβολαίων Brent υποχωρεί στα 49,94 δολάρια ανά βαρέλι και των συμβολαίων WTI στα 46,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, μεγάλος «χαμένος» είναι η βρετανική στερλίνα, η οποία καταγράφει πτώση κατά 1% έναντι του ευρώ και διαμορφώνεται στο 0,91 ανά ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία λίρας – δολαρίου να καθορίζεται στο -1,8% και τη 1,32 λίρα ανά δολάριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News