Κόσμος Πέμπτη 7/01/2021, 13:00
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς φτάσαμε στην αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο

Πώς φτάσαμε στην αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο

Απόλυτος αιφνιδιασμός. Οι ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας δεν είχαν εξετάσει καθόλου το σενάριο μίας μάζας εξοργισμένων και δη ένοπλων οπαδών, που θα προσπαθήσει και θα εισβάλει τελικά στο Καπιτώλιο. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal o κεντρικός σχεδιασμός προέβλεπε «διακριτική» παρουσία αστυνομικών και σε καμία περίπτωση παρουσία στρατιωτών στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένονταν συνήθους έκτασης διαδηλώσεις και περιορισμένης έκτασης επεισόδια. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες του FBI και οι άνδρες της Εθνοφρουράς έφτασαν έτσι στο σημείο μετά την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο και αφότου η κατάσταση ήταν ήδη εκτός ελέγχου.

Δεν είναι όμως οι παραλείψεις, οι εσφαλμένοι υπολογισμοί ή τα αργά αντανακλαστικά των υπηρεσιών ασφαλείας, που επέτρεψαν να φτάσουμε στα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης με τους τέσσερις νεκρούς. Η πρωτοφανής εισβολή, το ξέσπασμα της πολιτικής βίας, ήταν το προϊόν πολλών ετών ρητορικής μίσους, παραπληροφόρησης, θεωριών συνωμοσίας και ενθάρρυνσης του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, ,μεταξύ των οποίων και τα Proud Boys, ήταν ανάμεσα στον όχλο που σχηματίστηκε χθες στην Ουάσιγκτον για να σταματήσει εκείνους που «έκλεψαν» τις εκλογές. Αυτές οι ομάδες κινήθηκαν προς το Καπιτώλιο μαζί με μικρότερες ομάδες οπαδών της λευκής υπεροχής και νεοναζιστικών οργανώσεων όπως μεταδίδει το Associated Press. O φωτογραφικός φακός εντόπισε στο πλήθος και ένα από τα πρόσωπα που θεωρείται ότι προώθησαν την θεωρία συνωμοσίας QAnon.

Οnline φόρα δημοφιλή στους οπαδούς του Τραμπ γέμιζαν με αναρτήσεις από τις εικόνες του χάους και της ντροπής, συνοδευόμενες από μηνύματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας. Χιλιάδες μηνύματα στο Parler (υπερσυντηρητικό «υποκατάστατο» του Twitter) περιελάμβαναν το hastag civil war (εμφύλιος πόλεμος) ή παραλλαγές του όρου.

«Αν εκπλαγήκατε τότε δεν είχατε δώσει προσοχή» σχολιάζει στο AP η Έιμι Σπίταλνικ, εκτελεστική διευθύντρια του Integrity First for America. «Όλοι θα έπρεπε να αισθανθούμε φρίκη, αλλά όχι έκπληξη» προσθέτει η επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, επικεφαλής της οργάνωσης Anti-Defamation League, που επισημαίνει ότι οι ενέργειες του πλήθους συνάδουν με την ρητορική των συνωμοσιολόγων και τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι μάχεται απέναντι σε ένα μυστικό δίκτυο εχθρών του.

Όλες οι αυτές οι ομάδες ουσιαστικά ζητούσαν εδώ και χρόνια μία εξέγερση, προωθούσαν συστηματικά fake news για ένα σύστημα, το οποίο θέλει να ανατρέψει τον μόνο πρόεδρο, που «τόλμησε να αντισταθεί στις ελίτ», γεννούσαν διαρκώς «εχθρούς» .εσωτερικούς και εξωτερικούς και φρόντιζαν να εδραιωθεί πολύ πριν από τις εκλογές η πεποίθηση ότι εάν η κάλπη δεν δείξει νικητή τον Τραμπ, τότε είναι αποτέλεσμα της νοθείας. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ τροφοδοτούσε τις θεωρίες αυτές με παραληρήματα στο Twitter και επίσημες δηλώσεις που όσο και εάν υποκινούσαν τη βία, φρόντιζε πάντα να καλύπτει με τον μανδύα του «νόμος και τάξη». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News