ΑΠΟΨΕΙΣ

H εναλλακτική πραγματικότητα της τρέλας 

H εναλλακτική πραγματικότητα της τρέλας 

Τραμπισμος ή Εκτραμπισμός (Trumpism). Από το 2016 και μετά η λέξη επανερχόταν σταθερά στο προσκήνιο για να περιγράψει τον οικονομικό εθνικισμό, τις ρατσιστικές κορώνες κατά των μεταναστών, τα τείχη, τις παλινωδίες στην εξωτερική πολιτική, τον εναγκαλισμό με πάσης φύσεως αυταρχικούς ηγέτες, την Twiplomacy, την εμμονή στην τακτική της πόλωσης και του διχασμού της κοινωνίας.

Ήταν τόσο ξεχωριστό το φαινόμενο του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα του real estate και αστέρα της trash TV που έπεισε τους «ξεχασμένους» ότι θα πολεμήσει το σύστημα και θα παλέψει για τα συμφέροντά τους, που δεν μπορούσε παρά να δανειστεί το όνομά του.

Δεν άργησε να βρει μιμητές. Πολλοί ήταν εκείνοι ανά την υφήλιο που έσπευσαν να υιοθετήσουν το «εγχειρίδιο» Τραμπ. Πολλά και τα καμπανάκια για τους κινδύνους που κρύβει αυτό για την αμερικανική κοινωνία και συνολικά για τη Δημοκρατία.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα σοκαριστικά εξελίχθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Κανείς δεν περίμενε να διαβάζει λίγα 24ωρα πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο για το «πραξικόπημα» όπως χαρακτήρισε ο Atlantic την πρωτοφανή εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς. «Ένα πραξικόπημα της τρέλας», όπως εύστοχα πρόσθεσε ο γερμανικός Τύπος.  

Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι όλα θα έπρεπε να τα περιμένουμε. Γιατί οι οπαδοί του Τραμπ που έφτασαν στο Καπιτώλιο οπλισμένοι, τυλιγμένοι με τις σημαίες της Συνομοσπονδίας, γεμάτοι οργή και αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν κινήθηκαν από μία παρόρμηση της στιγμής. Επί ημέρες έβλεπαν και άκουγαν τον ηγέτη τους να επιμένει σε αυτό, στο οποίο διέπρεψε επί μία τετραετία: την προβολή μίας «εναλλακτικής πραγματικότητας». 

Αληθοφανείς ή και όχι ισχυρισμοί, κατάφωρα ψεύδη, θεωρίες συνωμοσίας, μισές αλήθειες, «αθώα» ερωτήματα, ακόμη και επίκληση αριθμητικών δεδομένων για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα της κάλπης, που είχε απλώς ο ίδιος επινοήσει, αλλά έδιναν την εντύπωση στο κοινό του ότι μιλάει με «στοιχεία». Η «νοθεία» από αυτούς που «έκλεψαν τις εκλογές» ήρθε με μία «φυσικότητα» να προστεθεί στην πλημμύρα των fake news ή «εναλλακτικών γεγονότων» που σάρωσε τον κόσμο των social media ή ακόμη και των παραδοσιακών μέσων τα τελευταία χρόνια. Ήταν πια όμως τέτοια η ορμή της που έσπασε κάθε φράγμα λογικής, ξέφυγε από κάθε έλεγχο

Και τώρα τι; Ας επιλέξουμε το καλό σενάριο. Αυτό που θέλει τα αιματηρά γεγονότα στην Ουάσιγκτον να λειτουργούν ως ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης. Αυτό που θέλει τη φρίκη και το σοκ αντί να ανοίγει βαθύτερες πληγές, να ωθεί τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον διχασμό και να αναζητήσουν μία νέα ενότητα. Να γράψουν τους τίτλους τέλους στο σκηνικό του παραλόγου και να επιδιώξουν μία νέα αρχή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News