Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 16:38
BUSINESS & FINANCE

Κλίμα ευφορίας στις αγορές – Νέα ρεκόρ στην εκκίνηση της Wall Street

O Dow Jones να κερδίζει πάνω από 100 μονάδες

Κλίμα ευφορίας στις αγορές – Νέα ρεκόρ στην εκκίνηση της Wall Street

Συνέχεια στο ανοδικό momentum δίνουν οι αμερικανικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προεξοφλώντας την εφαρμογή νέων πολιτικών δημοσιονομικής τόνωσης, μετά την τριπλή επικράτηση των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση εκκινεί με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει πάνω από 100 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 30.969 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Ανοδική είναι η τάση και στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στο +0,86% και τις 3.781 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ξεκινάει με +1,38% και τις 12.918 μονάδες.

Το κλίμα ευφορίας, το οποίο συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απορρέει από το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζιας, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται ως «blue wave», δηλαδή μια σαρωτική νίκη του κόμματος.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις εικόνες χάους που καταγράφηκαν χθες στο Καπιτώλιο, όπου εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικύρωση της προεδρικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι οι διαδηλώσεις ήταν μία κατάσταση, η οποία ήδη πέρασε. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός έναντι της μεγαλύτερης εικόνας, η οποία αφορά τη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης» εξηγεί ο Πίτερ Τχιρ, αναλυτής της Academy Securities, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έχοντας πλέον την στήριξη της πλειοψηφίας τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων -κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009- έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει ένα «επιθετικό» πρόγραμμα δημοσίων δαπανών, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας.

Αυτή η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, μεταφράζεται σε περισσότερα «καύσιμα» για τις μετοχές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σημαντικά από το νέο πακέτο στήριξης του Λευκού Οίκου.

«Η αγορά επενδύει στη δημοσιονομική τόνωση και αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας και της ανάπτυξης» σημειώνει επιπροσθέτως ο Τχιρ, ο οποίος βέβαια, δεν παραβλέπει ότι το «blue wave» θα επιφέρει και ορισμένες αρνητικές εξελίξεις, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολογίας και η αυστηροποίηση του εποπτικού ελέγχου.

Ωστόσο, το όφελος από το πακέτο δαπανών «εξαλείφει» τα όποια αρνητικά της τριπλής επικράτησης των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι το οποίο τελικά επισφραγίστηκε -έστω και- δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι κάνει η Ευρώπη

Ελαφρώς πιο επιφυλακτικό αποδεικνύεται το χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να κατεβάζουν ρυθμούς, μετά τα σημαντικά κέρδη της Τετάρτης, τα οποία οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη άνω των 400 μονάδων.

Η ευφορία, άλλωστε, «μετριάζεται» κι από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη μέχρι στιγμής πορεία των εμβολιασμών να μην κρίνεται ως ικανοποιητική, καθώς αρκετές χώρες έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,35% στις 407 μονάδες, λαμβάνοντας στηρίγματα από τον κλάδο των κατασκευαστικών υλικών, ο οποίος διαμορφώνεται στο +2,1%. Αντίθετα, πιέσεις ασκούνται από τον κλάδο των ταξιδιών, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,4%.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,43% στις 13.952 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,49% στις 5.657 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο βρετανικός FTSE 100 παρουσιάζει απώλειες κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,02%.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζεται η μετοχή της γαλλικής εταιρείας Atos, η οποία βουλιάζει κατά 10%, μετά την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής ανταγωνίστριας DXC Technology. Η μετοχή της Lundin Energea, στον αντίποδα, εκτινάσσεται στο +9,5% χάρη στο πράσινο φως για την έναρξη γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News