Κόσμος Πέμπτη 7/01/2021, 10:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν και επισήμως πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και επισήμως πρόεδρος των ΗΠΑ

Στην επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών ως του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη σήμερα το Κογκρέσο, μία ημέρα μετά τη χαοτική προσπάθεια των οπαδών του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Η επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών ανακοινώνεται αφότου τα δύο σώματα του Κογκρέσου -Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία- σε δύο διαφορετικές ψηφοφορίες, απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τις προσπάθειες ορισμένων Ρεπουμπλικανών να μην αποδεχθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Κολεγίου Εκλεκτόρων σε Αριζόνια και Πενσυλβάνια.

Ο Μπάιντεν εξασφάλισε 271 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, μία παραπάνω από όση χρειαζόταν για μια νίκη του Λευκού Οίκου και έπειτα από την αποδοχή των εκλεκτόρων του Βερμόντ.

Με την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων αποτελεί συνήθως μια τυπική διαδικασία για το Κογκρέσο, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα. Όμως η άρνηση του Τραμπ τους δύο τελευταίους μήνες να αποδεχθεί την ήττα του και οι κατηγορίες για εκλογική απάτη είχε περιπλέξει την διαδικασία.

Το Κογκρέσο είχε αρχίσει χθες την καταμέτρηση των ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, όμως η διαδικασία διεκόπη για έξι ώρες μετά τις προσπάθειες οπαδών του Τραμπ για εισβολή στο κτήριο του Καπιτωλίου.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου συνεδρίασαν εκ νέου. Η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε το πρωί πρωτοβουλία συμμάχων του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Η απόρριψη της πρωτοβουλίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 282 ψήφους έναντι 138 γίνεται λίγες ώρες μετά την καταψήφισή της από τη Γερουσία, με 306 ψήφους έναντι 232 του Τραμπ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News