BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για αλλαγή κλίματος με «μπροστάρη» την Ελλάκτωρ

Ανοδική αντίδραση και στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για αλλαγή κλίματος με «μπροστάρη» την Ελλάκτωρ

Προσπάθεια «απεγκλωβισμού» από την τριήμερη διορθωτική κίνηση καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τόσο τις μετοχές των τραπεζών όσο κυρίως, τη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται πρόθυμος να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, καθώς και να περιορίσει τις εντολές πωλήσεων, οι οποίες κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,67% και διαμορφώνεται στις 802 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (796 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες, από 794 εως 803 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ (14.00) -σε ακόμη μία ένδειξη της απουσίας ξένων θεσμικών επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η ελληνική αγορά δεν δείχνει έτοιμη, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, να κινηθεί προς τις 820 μονάδες, κάτι το οποίο αποδίδεται σε μια σειρά παραμέτρων, από την εξέλιξη της πανδημίας έως τις εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική.

Θετική αντίδραση στις τράπεζες

Η σημερινή προσπάθεια για αλλαγή κλίματος, εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κινείται ήπια ανοδικά, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 2% και ανακτώντας το τεχνικό όριο των 485 μονάδων. Ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από τις 550 μονάδες, οι οποίες θεωρούνται «κλειδί» για την έναρξη μιας νέας πλαγιο-ανοδικής κίνησης. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha, η οποία ενισχύεται άνω του 3%, ενώ στο +2% βρίσκεται και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του ορίου των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +3,52% 0,883 ευρώ
  • Attica Bank +2,06% 0,223 ευρώ
  • Eurobank +0,86% 0,585 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,58% 1,99 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,05% 1,1685 ευρώ

Ράλι στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αναλάβει τα ηνία των συναλλαγών, επικεντρώνοντας κυρίως στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται στο +4,18%, μετά την απόκτηση του 23% των μετοχών από το δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 2%, του Τιτάνα κατά 1,80%, της Σαράντης +1,45%, του ΟΤΕ κατά 1,6% και της Mytilineos κατά 1,25%. Στον αντίποδα, οι εντολές πώλησης διατηρούνται στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά 2,20%, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών μεγεθών του 2020.

Συνολικά, αυτή την ώρα (14.00), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 53,6 δισ. ευρώ.

Βασικό στήριγμα οι 765 μονάδες

Μετά την χθεσινή απώλεια των 800 μονάδων, το πιθανότερο βραχυπρόθεσμο σενάριο προβλέπει μια πλαγιο-καθοδική κίνηση. Οι 765 μονάδες δε, αποτελούν το βασικό επίπεδο στήριξης, ως αποτέλεσμα του πρόσφατου ράλι, με το οποίο η Λεωφόρος Αθηνών άγγιξε τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

«Το θετικό momentum είναι δύσκολο να διατηρηθεί με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει κόπωση καθώς οι επενδυτές επιλέγουν στο ξεκίνημα του νέου έτους να προβούν σε ρευστοποιήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο αρνητικό κλίμα, πέραν της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων και της μικρής προόδου στον ρυθμό εμβολιασμών, συμβάλλουν και οι αναταράξεις στο κυοφορούμενο deal μεταξύ Εθνικής και CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εξέλιξη που λειτουργεί σαν αρνητικός καταλύτης στην αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News