BUSINESS & FINANCE

BofA: Πόσα δάνεια θα «κοκκινίσουν» στην Ελλάδα

BofA: Πόσα δάνεια θα «κοκκινίσουν» στην Ελλάδα

Να αποτιμήσει την εικόνα που θα εμφανίσουν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μετά την άρση των μορατόρια επιχειρεί η Bank of America, σε σημερινή της ανάλυση για τον κλάδο.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, Alberto Cordara και Chiara Angeloni, προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες έχει τώρα η πώληση των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεών τους. Όμως, ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας είναι ένας επίσης κρίσιμος παράγοντας.

Τα χαμηλά επιτόκια και η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των κόκκινων δανείων διευκολύνουν μεν τη μείωση των ρίσκων στον τραπεζικό κλάδο, όμως η αναμενόμενη λήξη των μορατόρια εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει το σχηματισμό νέων NPEs.

Με βάση τις επαφές που είχε με τις τράπεζες, η BofA εκτιμά ότι το 15-20% των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ θα «κοκκινίσει» με την άρση του προγράμματος, εξέλιξη η οποία, ωστόσο, αναμένεται να καταγραφεί στους ισολογισμούς σε βάθος αρκετών ετών. Σε ορίζοντα ενός έτους, οι τράπεζες περιμένουν τα defaults στο 10,6%.

Σε ό,τι αφορά το σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δάνεια σε μορατόριουμ (που ανέρχονται στο 16% των εξυπηρετούμενων δανείων) αναμένεται να είναι η βασική πηγή νέων defaults, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε ρύθμιση (7%) και τα άλλα δάνεια του σταδίου 2 -μη ρυθμισμένα- (8%) να ακολουθούν.

Μετά από αυτά, η Bank of America υπολογίζει ότι τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» μέσα στο 2021 θα είναι συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο οίκος τονίζει ότι το νούμερο αυτό δεν θα πρέπει να προστίθεται στο προηγούμενο ύψος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών (περίπου 60 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 57 δισ. ευρώ στην Ελλάδα). Αντ΄ αυτού, ο οίκος περιμένει και εκροές NPEs, έστω και εάν προειδοποιεί ότι η πανδημία προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Συνολικά, λοιπόν, η καθαρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπεται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Μετά από αυτά, η BofA εκτιμά ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει την εξυγίανση των ισολογισμών μέσω μεγάλων συναλλαγών πώλησης κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα το σύστημα να επιτυγχάνει μείωση του ποσοστού των NPEs κατά 5-10% έως το 2023. Κάποιες  τράπεζες, αλλά όχι όλες, ίσως να αναγκαστούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να το επιτύχουν αυτό, σημειώνει ο οίκος.

Οι μετοχές 

Η BofA αναθεώρησε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να λάβει υπόψη της τη βελτίωση του ρίσκου, την επιθετική μείωση των κόκκινων δανείων, τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες και την υψηλότερη μακροπρόθεσμη κερδοφορία.

Κατόπιν αυτών, θεωρεί ότι η τράπεζα που προσφέρει την περισσότερη αξία είναι η Eurobank, για την οποία δίνει σύσταση αγοράς με νέα τιμή στόχο στα 0,85 ευρώ (από τα 0,52 ευρώ προηγουμένως). Η συγκεκριμένη τράπεζα προσφέρει διαφοροποίηση και καλύτερο σημείο έναρξης στα μη εξυπηρετούμενων δάνεια, σημειώνεται.

Ο οίκος αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα σε «αγορά» από «underperform», θεωρώντας ότι προσφέρει το γρηγορότερο μονοπάτι προς την ομαλοποίηση. Η τιμή στόχος για τη μετοχή τίθεται στα 2,50 ευρώ από τα 1,26 ευρώ προηγουμένως.

Η Alpha Bank υποβαθμίζεται σε «neutral» από «buy», για λόγους αποτίμησης, καθώς η τιμή στόχος μειώνεται στα 0,90 ευρώ από τα 0,94 ευρώ.

Η BofA βλέπει υψηλό ρίσκο dilution στην Τράπεζα Πειραιώς, για αυτό και διατηρεί τη  σύσταση «underperform» που έχει εκδώσει για τη μετοχή, με την τιμή στόχο να μειώνεται στα 0,85 ευρώ από τα 1,28 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News