BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστηριο: Eurobank και Coca – Cola «έσωσαν» την παρτίδα

Στις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστηριο: Eurobank και Coca – Cola «έσωσαν» την παρτίδα

Συνέχεια στη μεταβλητότητα -παρά την οριακή άνοδο- έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, μην καταφέρνοντας να ακολουθήσει την ισχυρή ανοδική τάση των διεθνών αγορών. Μάλιστα, αν δεν ήταν οι στηρίξεις των Coca – Cola και Eurobank, το τελικό πρόσημο θα ήταν αρνητικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, αφού αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ αγοραστών και πωλητών, εντέλει έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,04% και διαμορφώθηκε στις 749,73 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (749,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων ανήλθε σε 11 μονάδες, από 744 έως 755 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 43,2 εκατ. ευρώ, δείγμα της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η σημερινή κίνηση στο Χ.Α., μάλιστα, εξελίχθηκε κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο +1,3% και τις 400 μονάδες. Ανοδικό δε, ήταν και το άνοιγμα της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά 125 μονάδες.

Οι επόμενες συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς αναμένεται να καθορίσουν σε τι φάση βρισκόμαστε. Έτσι, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκτιμάται ότι θα «μεταφραστεί» σε μια μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά. 

«Μένει να δούμε τι χρόνο θα χρειαστεί και πάλι η αγορά για να μας δώσει αγοραστικό σήμα. Αναμένεται σίγουρα αύξηση του volatility παρόλα αυτά συνεχίζουμε να βλέπουμε πως εταιρίες οι οποίες έχουν κάτι να μας πουν να συνεχίζουν να έχουν καλή εικόνα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Fast Finance. 

«Έχει ίσως δημιουργηθεί ένας καταλύτης, ο οποίος θα πρέπει να συμπαρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του 2021 αρκετά πιο πάνω από τις 800 μονάδες με την προσέλκυση νέων επενδυτών» υπογράμμισε επικουρικά ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth.

Rebound για την Eurobank

Ο τραπεζικός κλάδος, μην ξεφεύγοντας από το ευρύτερο κλίμα αστάθειας της ελληνικής αγοράς, εμφάνισε οριακά κέρδη και διαμορφώθηκε στις 447 μονάδες, χάρη κυρίως στην ανοδική αντίδραση της Eurobank. Εξάλλου, είναι απολύτως σαφές ότι για την υπέρβαση των 500 – 550 μονάδων απαιτείται μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην ομαλότητα. 

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Eurobank κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις και να κλείσει με κέρδη άνω του 2%, παρέχοντας σημαντική ώθηση στον Γ.Δ.. Κοντά στο +1% τερμάτισε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank  και Τρ. Πειραιώς εμφάνισαν οριακή πτώση.  Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,24% 0,7532 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,202
  • Eurobank -2,29% 0,566 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,79% 1,9665 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,67% 0,894 ευρώ

Στο +2% η Coca Cola, στο -3,5% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο. Από τις εισηγμένες ξεχώρισε η μετοχή της Coca – Cola, η οποία έκλεισε κοντά στο +2%, παρέχοντας μαζί με την Eurobank σημαντικά στηρίγματα. Κατά σχεδόν 1% ενισχύθηκε και η μετοχή της Fourlis.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ τερμάτισε με απώλειες της τάξης του 3,5%, στον απόηχο της μεταβίβασης του πρώτου πακέτου μετοχών από τους αδερφούς Καλλιτσάντση στο επιχειρηματικό δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη. Κοντά στο -2% διαμορφώθηκε η πτώση και για τις μετοχές των ΕΛΠΕ – Aegean, ενώ κατά 1,6% διολίσθησε η μετοχή της Sarantis.

Συνολικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές παρουσίασαν πτώση, ενώ 12 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΤΕ 0% 5,3 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,79% 5,2 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -0,42% 4,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,69% 3,2 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -0,24% 3 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank -0,24% 4 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +2,29% 3,1 εκατ. τεμάχια
  • Eθνική Τράπεζα +0,79% 2,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς  -0,67% 1,2 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +0,95% 984 χιλ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News