Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Η χειρότερη εβδομάδα για τις μετοχές από τον Οκτώβριο 

Η χειρότερη εβδομάδα για τις μετοχές από τον Οκτώβριο 

Στο «βαθύ κόκκινο» βρέθηκαν σήμερα οι μετοχές σε όλο τον κόσμο, στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που είναι η χειρότερη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street από τον Οκτώβριο. 

Τα προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που αντί να υποχωρούν πληθαίνουν και το short-selling που έχει ξεφύγει από κάθε όριο στη Wall Street, έχουν περιβάλει με ένα κλίμα τρομοκρατίας αν ήρθε η ώρα να σκάσει η «φούσκα» των χρηματιστηρίων. 

Στη Wall Street ο Dow Jones οδεύει πρόσω ολοταχώς προς το -2% και βρίσκεται πολύ κοντά να σβήσει 600 μονάδες από την τιμή του, μετά τη διαγραφή περισσότερων των 600 μονάδων της Τετάρτης.

Οι S&P 500 και Nasdaq έχουν υποχωρήσει πέραν του -2% με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να δίνει την εικόνα ότι κινείται χωρίς φρένα και σε μια απότομη προσγείωση.

Σε περίπτωση που διατηρηθεί η απότομη καθίζηση της Wall Street, οι Dow Jones και S&P 500 θα παραδώσουν όλα τα κέρδη που έχουν σημειώσει από την έναρξη του 2021. 

Το ίδιο απελπιστική και η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία υπέστησαν σήμερα βαριές απώλειες, εν μέσω μιας γενικευμένης αναστάτωσης για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Στην ενίσχυση της ανασφάλειας αναφορικά με τα εμβόλια συνετέλεσε η ανακοίνωση της Johnson & Johnson με την οποία έκανε γνωστό ότι η αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της φθάνει στο 66%, πολύ χαμηλότερα από ποσοστό των εγκεκριμένων εμβολίων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 1,87% με όλους τους κύριους κλάδους τους να κλείνουν με απώλειες. Τη χειρότερη σημερινή εικόνα παρουσίασαν ο ασφαλιστικός κλάδος και των λιανικών πωλήσεων κλείνοντας με πτώση 2,66% και 2,59% αντίστοιχα, ενώ από κοντινή απόσταση ακολούθησαν της υγείας και των τραπεζών υποχωρώντας 2,36% και 2,14% αντίστοιχα. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό του Παρισιού οριακά ξεπέρασε το -2% (-2.02%), με το Λονδίνο να διαγράφει 1,82%, τη Φρανκφούρτη 1,71% και το Μιλάνο 1,57%. 

Οι μετοχές των Varta και Evotec πραγματοποίησαν βουτιά 18,81% και 12,33% αντίστοιχα, μετά την μεγάλη ενίσχυση που σημείωσαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, εν μέσω κλεισίματος των short θέσεων από τα κερδοσκοπικά funds. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News