Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 14:53
BUSINESS & FINANCE

S&P: Διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά τα μορατόρια για τις ελληνικές τράπεζες

S&P: Διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά τα μορατόρια για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μία «πολύπλοκη αλλά διαχειρίσιμη» κατάσταση, καθώς τα μορατόρια στα δάνεια πλησιάζουν στο τέλος τους, σύμφωνα με την S&P και την αναλύτρια Sophia Furber. Το θέμα απασχόλησε σήμερα και την Bank of America, η οποία προβλέπει ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ. 

Στη σχετική ανάλυση της S&P αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η λήξη των μορατόρια θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού, όμως η κατάσταση θα καταστεί διαχειρίσιμη, καθώς η κρατική ενίσχυση θα βοηθήσει τους κατά τα άλλα φερέγγυους δανειολήπτες να συνεχίσουν να πληρώνουν, όταν αρθούν οι αναστολές.

Όπως σημειώνει η S&P, η αναστολή, η οποία αφορά δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, και έτσι η τελευταία διορία για πληρωμές που έχουν πολλοί δανειολήπτες είναι στα τέλη του Μαρτίου.

S&P: Διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά τα μορατόρια για τις ελληνικές τράπεζες-1

Η Eurobank έχει δάνεια 4,9 δισ. ευρώ σε μορατόριουμ και σκοπεύει να επεκτείνει το καθεστώς για τους πελάτες του κλάδου ταξιδίων και τουρισμού μέσα στο 2021. Η Alpha Bank έχει δάνεια 5,4 δισ.  ευρώ στον «πάγο», η Εθνική 3,6 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 5,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, με βάση υπολογισμούς της Fitch τους οποίους επικαλείται η S&P, το 14% των δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε καθεστώς μορατόριουμ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαχειρίσιμη αλλά σύνθετη κατάσταση», σημειώνει ο Paul Hollingworth, αναλυτής της Creative Portfolios, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ θα είναι μία ευπρόσδεκτη στήριξη για τις τράπεζες όταν λήξουν τα μορατόρια. Ο αναλυτής σημειώνει ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το Νόμο Κατσέλη, καθώς η Αθήνα έμαθε από τα λάθη του προηγούμενου σχεδίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έλαβε η S&P, αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ έχουν καταθέσει περισσότεροι από 160.000 δανειολήπτες. Ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους θεσμούς για ένα παρόμοιο πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, και οι ίδιες οι τράπεζες ενδεχομένως να αποφασίσουν να κάνουν τις δικές τους συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων με τους πελάτες που δεν εντάσσονται σε κρατικά προγράμματα, εκτιμά ο Pau Labró Vila της Fitch Ratings, που μίλησε στην S&P.

Βέβαια, κάποιες ζημιές είναι αναπόφευκτες, με την ανάλυση να επικαλείται την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για 8-10 δισ.  ευρώ νέων κόκκινων δανείων.

S&P: Διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά τα μορατόρια για τις ελληνικές τράπεζες-2

Την ώρα που η Εθνική Τράπεζα προβλέπει ότι το 15-20% των δανείων σε μορατόριουμ θα κοκκινίσουν, ο αναλυτής της S&P Goksenin Karagoez σημειώνει ότι τα defaults θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στους εμβολιασμούς και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία. «Τα defaults θα μπορούσαν να είναι πάνω από τις προσδοκίες των τραπεζών», λέει.

Από την πλευρά της, η Bank of America προβλέπει σε σημερινή της ανάλυση ότι τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» μέσα στο 2021 θα είναι συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο οίκος τονίζει ότι το νούμερο αυτό δεν θα πρέπει να προστίθεται στο προηγούμενο ύψος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών (περίπου 60 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 57 δισ. ευρώ στην Ελλάδα). Αντ΄ αυτού, ο οίκος περιμένει και εκροές NPEs, έστω και εάν προειδοποιεί ότι η πανδημία προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Συνολικά, λοιπόν, η καθαρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπεται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News