Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 08:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το Facebook θα λέγεται πλέον META – Τι ακριβώς σημαίνει

Γιατί το Facebook θα λέγεται πλέον META – Τι ακριβώς σημαίνει

Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ εξέπληξε πολλούς κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όταν και ανακοίνωσε τη μετονομασία του Facebook σε… Meta, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Για να μην δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις, αξίζει να διευκρινιστεί ότι το Facebook ως social media θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά, χωρίς να αλλάξει όνομα. Αυτό που θα αλλάξει, όμως, είναι το γεγονός ότι η Meta θα είναι η νέα εταιρεία «ομπρέλα» του Ομίλου, στην οποία θα υπάγονται όλα τα social media – θυγατρικές, όπως για παράδειγμα το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.  

Το επανα-λανσάρισμα θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί και ως αλλαγή σελίδας για το Facebook, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στη δημόσια εικόνα του. Από τις καταγγελίες για παραπληροφόρηση έως την αποτυχία ελέγχου ρατσιστικού και βίαιου περιεχομένου.

«Σκέφτομαι πολύ για την ταυτότητά μας, καθώς ανοίγουμε αυτό το καινούργιο κεφάλαιο. Το Facebook είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα προϊόντα στην ιστορία του κόσμου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζούκερμπεργκ. «Είναι ένα εμβληματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όλο και περισσότερο δεν συμπεριλαμβάνει όλα όσα κάνουμε. Σήμερα μας βλέπουν ως μια εταιρεία μέσου κοινωνικής δικτύωσης αλλά στο DNA μας είμαστε μια εταιρεία που κατασκευάζει τεχνολογία για να συνδέει τους ανθρώπους. Και το metaverse είναι το επόμενο σύνορο όπως ακριβώς ήταν η κοινωνική δικτύωση όταν ξεκινήσαμε». 

Διαβάστε επίσης: Το metaverse είναι το next big thing – Αλλά τι είναι;

Τι μπορεί να σημαίνει όμως, το Meta; Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ενδεχομένως αντλεί έμπνευση από την ελληνική λέξη «μετά», η οποία μπορεί να σημαίνει και «πέρα». Την ίδια ώρα, στα ισπανικά και στα πορτογαλικά, η λέξη Meta υποδηλώνει τον «στόχο», ενώ στα εβραϊκά ισούται με τη «νεκρή γυναίκα». Σίγουρα ο ιδρυτής του Facebook δεν είχε το τελευταίο στο μυαλό του. Ακόμη πιο προβληματική είναι η μετάφραση στα βραζιλιάνικα, στα οποία η λέξη Meta έχει σεξουαλική χροιά.  

Γιατί το Facebook θα λέγεται πλέον META – Τι ακριβώς σημαίνει-1

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο Ζούκερμπεργκ έχει στο μυαλό του μία virtual-reality πλατφόρμα, στην οποία οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω των ψηφιακών περιβαλλόντων. «Για μένα, συμβολίζει ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα να χτίσουμε» έσπευσε, εξάλλου, να διευκρινίσει ο ίδιος. 

Διαβάστε επίσης: Facebook: 10.000 προσλήψεις στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του metaverse

Για τους επενδυτές, την ίδια στιγμή, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Κι αυτό, διότι η δημοφιλής τεχνολογική εταιρεία δεν θα αναφέρεται πλέον (από την 1η Δεκεμβρίου) στο χρηματιστηριακό ταμπλό ως FB, αλλά ως MVRS. Και γιατί δεν θα αναφέρεται ως META, θα ήταν μια εύλογη απορία. Επειδή -είναι η απάντηση- το META υπάρχει ήδη στη Wall Street (είναι ένα ETF).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News