Κόσμος Δευτέρα 25/10/2021, 15:15
ΚΟΣΜΟΣ

Facebook Papers: Η Χόγκεν ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου – Πληθαίνουν οι κατηγορίες

Facebook Papers: Η Χόγκεν ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου – Πληθαίνουν οι κατηγορίες

Ενώπιον βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής θα βρεθεί σήμερα η Φράνσις Χόγκεν, η πρώην υπάλληλος της Facebook, η οποία στην αρχή του μήνα άνοιξε τον ασκό του αιόλου για τον τεχνολογικό κολοσσό, λέγοντας στην εκπομπή 60 Minutes μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία «πρόδωσε τη δημοκρατία». Αυτή τη φορά, η μαρτυρία της Χόγκεν πρόκειται να συμβάλλει στις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης για σύσφιξη των κανόνων κυβερνοασφάλειας.

Ειδικότερα, βάσει των ενοχοποιητικών εγγράφων που διέρρευσαν την Παρασκευή (τα λεγόμενα Facebook Papers) και σύμφωνα με την μαρτυρία της Χόγκεν, οι αρμόδιοι βουλευτές της Βρετανίας θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογή σκληρότερων μέτρων για ασφάλεια των χρηστών από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης.

Μιλώντας χθες στην Guardian η Χόγκεν επεσήμανε πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Facebook, δεν έχει δείξει κάποιο σημάδι ετοιμότητας για προστασία των χρηστών από τη ζημιά που τους προκαλει η εταιρεία του.

«Αυτή τη στιγμή, ο Μαρκ φέρει ευθύνη. Έχει όλο τον έλεγχο . Δεν έχει καμία επίβλεψη και δεν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένος να διοικήσει την εταιρεία στο επίπεδο που είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του κοινού», δήλωσε η ίδια.

Τι λένε τα Facebook Papers

Την Παρασκευή 17 ειδησεογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ ξεκίνησαν να δημοσιεύουν μία σειρά από ενοχοποιητικές ιστορίες, τα λεγόμενα Facebook Papers, τα οποία βασίζονται σε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά έχουν υποβληθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο από την Χόγκεν και περιέχουν ενδείξεις τρομοκρατικού περιεχομένου στην πλατφόρμα, ρητορική μίσους, ακόμη και χρήση της πλατφόρμας για εμπόριο λευκής σαρκός.

Οι παραλείψεις από την πλευρά της Facebook για διαγραφή ή αναφορά των περιστατικών αυτών οφείλεται σε έλλειψη συντονιστών που καταλαβαίνουν τοπικές διαλέκτους και το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press. Επιπλέον, η πλατφόρμα δεν έχει αναπτύξει κατάλληλες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τέτοιου είδους περιεχόμενο σε διαφορετικές γλώσσες.

Κατά συνέπεια, οι αναρτήσεις με προσβλητικό ή ακόμη και επικίνδυνο περιεχόμενο έχουν αυξηθεί στο Facebook σε χώρες όπως το Αφγανιστάν ή η Μιανμάρ. Αντιθέτως, στη Συρία και σε περιοχές της Παλαιστίνης, απαγορεύεται η χρήση κοινών λέξεων, με αποτέλεσμα να διαγράφονται αναρτήσεις χωρίς προβληματικό περιεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ένας ακόμη πρώην υπάλληλος της Facebook κατήγγειλε την Facebook στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με κατηγορίες αντίστοιχες της Χόγκεν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian, Sky News, CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News