ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 

Πάνω από 12.000 αιτήσεις μέχρι στιγμής

Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 

Δώδεκα χιλιάδες μη μισθωτοί, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», έχουν ήδη προβεί στην αίτηση ένταξη τους στην ρύθμιση των 72 δόσεων, από την Πέμπτη που τέθηκε σε ισχύ. Η νέα ρύθμιση αφορά τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, και επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 1.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο Κ.Ε.Α.Ο. ξεκίνησε από 1.12.2021. 

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.

Για τις οφειλές Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021. Έτσι το τετράμηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο μέχρι 31/12/2021 θα μπορεί από 1/1/2022 να ενταχθεί και αυτό στη ρύθμιση των 72 δόσεων. 

Πώς λειτουργεί η ρύθμιση 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις  είναι άτοκα. Οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις  επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. 

Ο οφειλέτης  μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, άτοκα. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως 31 Ιανουαρίου 2022, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου (μέσα στην ίδια προθεσμία) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, μέσω του e-ΕΦΚΑ. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση –με την οποία καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια- είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών των ΚΕΑΟ. 

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επίσης αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών. 

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δυο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό. 

Διαβάστε επίσης:

«Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις

ΕΦΚΑ: Ζητούνται διευθυντές και από τον ιδιωτικό τομέα – Οι μισθοί και τα μπόνους

ΕΦΚΑ: Πώς θα αξιοποιηθούν 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

ΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 – Μειώνονται στο ήμισυ οι οργανικές δομές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News