ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Ακόμη μια κίτρινη κάρτα για τις εκκρεμείς συντάξεις

ΕΦΚΑ: Ακόμη μια κίτρινη κάρτα για τις εκκρεμείς συντάξεις

Οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν ένα επίμονο αγκάθι, και σε κάθε μεταμνημονιακή αξιολόγηση  αποτελούν έναν από τους αστερίσκους. Σύμφωνα με την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, το απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων συντάξεων τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό, στα 360 εκατ. ευρώ  έναντι 359 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021. Αυτό μεταφράζεται σε απόκλιση από τον στόχο κατά 251 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δύο είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την καθυστέρηση της μείωσης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων (περίπου 120.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις). Η έκθεση επισημαίνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων που θα αύξαναν τον ρυθμό των συνταξιοδοτικών αιτημάτων αλλά και αυξανόμενο αριθμό νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές έχουν επαναλάβει τη δέσμευσή τους για πλήρη εκκαθάριση του στοκ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα «συν» του project εκκρεμείς συντάξεις

Στα θετικά, οι Ευρωπαίοι μετρούν την τοποθέτηση του project manager αλλά και της Task Force στο «πράσινο» κτίριο του ΕΦΚΑ που  έχει αναλάβει τις δύσκολες υποθέσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Στα συν και η λειτουργία του Πύργου Ελέγχου του ΕΦΚΑ, καθώς από εκεί  παρακολουθείται η απονομή των συντάξεων σε όλη την Ελλάδα  και συντονίζεται όλη η διαδικασία ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση της διαδικασίας του project μηδενισμός συντάξεων. Μέσω του «Πύργου Ελέγχου», η διοίκηση του ΕΦΚΑ  έχει άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο, σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά τ. Ταμείο, ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.), ανά Περιφέρεια αλλά και ανά υπάλληλο.

Άργησαν οι λογιστές και οι δικηγόροι

Καθυστερήσεις βλέπουν οι Ευρωπαίοι στην εμπλοκή των δικηγόρων και των λογιστών στη διαδικασία των συντάξεων και συστήνουν πλήρη εφαρμογή του νέου πλαισίου μέσα στον Νοέμβριο.  Οι πρώτοι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι έχουν  πιάσει δουλειά στον e-ΕΦΚΑ και μπορούν να επιλέγονται από τους ασφαλισμένους, για να αναλάβουν την έκδοση της σύνταξής τους.

Παράλληλα,  στις  12 Νοεμβρίου, ξεκίνησε και  ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης των επόμενων στη σειρά προτεραιότητας 1.200 λογιστών και δικηγόρων.

Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν να αναλαμβάνουν μόνο νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, θετικό αντίκτυπο στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων θα έχει και η νομοθετική απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων αλλά και η επίσπευση της ψηφιακής σύνταξης.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος  Νοεμβρίου  θα εκδίδονται ψηφιακά όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου εάν βέβαια δεν υπάρξει μια νέα ανατροπή στον σχεδιασμό.

Τον Δεκέμβριο, στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Βέβαια η ηλεκτρονική απονομή σύνταξης, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνε. Η ψηφιακή σύνταξη πάντως θα βοηθήσει στο να μην δημιουργείται νέο στοκ συντάξεων. 

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 12ης αξιολόγησης

Στο ΦΕΚ η απόφαση για την πλατφόρμα επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων

25.000 συντάξεις βρέθηκαν στα μπαούλα – Ο πονοκέφαλος των «ξεχασμένων» υποθέσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News