ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Πώς θα κλείσουν τα έσοδα το 2022 – Η εικόνα σε όλα τα ταμεία

ΕΦΚΑ: Πώς θα κλείσουν τα έσοδα το 2022 – Η εικόνα σε όλα τα ταμεία

Kοντά στο μισό δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 444 εκατ. ευρώ, προβλέπει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού πως θα κλείσει το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή του ΕΦΚΑ για το 2022. Σε σχέση με φέτος, το πλεόνασμα θα είναι μικρότερο κατά 88 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, η μεταβολή αυτή οφείλεται, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, κυρίως στην αύξηση των εσόδων:

1) από ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες αποπληρωμής είχαν παραταθεί κατά το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19, 

2) στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της δαπάνης για παροχές κύριας ασφάλισης, 

3) στην αύξηση του κοινωνικού πόρου του άρ-θρου 42 του ν. 3863/2010 εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ.

Αντίστοιχα, όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, η μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο:

1) στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων,

2) στην αύξηση της δαπάνης των επικουρικών συντάξεων, ως απόρροια των αυξημένων απονομών κύριων συντάξεων με στόχο τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα και

3) στη μείωση των μεταβιβάσεων προς τρίτους, δεδομένου ότι κατά το 2021 καταβλήθηκαν αναδρο- μικά ύψους 203 εκατ. ευρώ στους κληρονόμους των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με βάση τις διατάξεις των ν. 4714/2020 και 4767/2020. 

Αναλυτικά τα στοιχεία 

Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται πως θα εισπραχθεί το 2022 θα αγγίξει τα 15,177 δισ. ευρώ. Το πόσο υπολογίζεται πως θα παραμείνει σταθερό σε σύγκριση με φέτος (απόκλιση 1 εκατομμυρίου ευρώ), παρόλο που τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές βγαίνουν το 2022, από τον αναπνευστήρα της κρατικής χρηματοδότησης. Φέτος περίπου 1 δισ. ευρώ είχε δοθεί για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή. Κατά 97 εκατομμύρια αυξημένα, στα 865 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών.

Αυξημένη κατά 316 εκατομμύρια ευρώ και η συνταξιοδοτική δαπάνη (29,793 δισ. ευρώ) για κυρίες και επικουρικές συντάξεις. Η αύξηση αποτυπώνει την επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης των συντάξεων.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά το 2022 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 36 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά, για την κάλυψη της απώλειας από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφά-λισης (ΤΕΚΑ) που συστάθηκε με το ν. 4826/2021.

Πλεόνασμα – «γίγας» στη κοινωνική ασφάλιση 

Στο σύνολο τους, το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) για το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα, τα οποία προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 586 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στα έξοδα προβλέπεται οριακή αύξηση ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Άλμα των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ – Εντός του στόχου το έλλειμμα

25.000 συντάξεις βρέθηκαν στα μπαούλα – Ο πονοκέφαλος των «ξεχασμένων» υποθέσεων

 

 

 

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News