ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις

«Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έτυχαν επεξεργασίας από τους υπαλλήλους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κάτι το οποίο επιβεβαιώνει την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των νέων συντάξεων. Κι αυτό, μάλιστα, παρά την αύξηση του απόλυτου αριθμού των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΗΛΙΟΣ, μηνός Οκτωβρίου, 53.000 περισσότερα συνταξιοδοτικά αιτήματα σε σχέση με ολόκληρο το 2019 -που ήταν έτος non covid αλλά- και 15.000 σε σχέση με πέρυσι, επεξεργάστηκαν φέτος και μέχρι τον Οκτώβριο οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, αποδεικνύοντας πως οι τελευταίες αλλαγές για την έκδοση συντάξεων τελικά έπιασαν τόπο.

Παρόλο την αύξηση των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων και των επιπλέον 25.000 συντάξεων που βρέθηκαν στα μπαούλα του ΕΦΚΑ, το ποσό των εκκρεμών κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο έχει μειωθεί. Συγκεκριμένα περίπου 92.000 είναι οι συντάξεις που είναι ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημέρων) με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 306 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 30.000 αιτήσεις μη ληξιπρόθεσμες (κάτω των 90 ημερών) τον Οκτώβριο δεν έχουν επεξεργαστεί.

Στο σύνολο του, το στοκ των κύριων συντάξεων ληξιπρόθεσμων και μη, αγγίζουν τις 120.000. «Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των υπαλλήλων και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, αλλά και των δράσεων που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό, όπως η τοποθέτηση ομάδας έργου με project manager, η δημιουργία ειδικής ομάδας για τις διαδοχικές συντάξεις στο “Πράσινο Κτίριο”, η λειτουργία του ηλεκτρονικού “Πύργου Ελέγχου” για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των διευθύνσεων και των εισηγητών, η εγκατάσταση 3.000 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, σημείωσε:

«H έκθεση “ΑΤΛΑΣ” Οκτωβρίου αποτυπώνει πλήρως τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων management που έχει θέσει στη διάθεση της διοίκησης η ομάδα έργου.

Πάντως στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων παραμένει ένα από τα αγκάθια.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το τελευταίο απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων συντάξεων τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό, στα 360 εκατ. ευρώ  έναντι 359 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, αυτό οφείλεται τόσο στα αυξημένα νέα αιτήματα αλλά και σε παλιά αιτήματα που βρέθηκαν σε μπαούλα, κουτές του ΕΦΚΑ που δεν είχαν καταχωρηθεί ποτέ και καταχωρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ψηφιακά οι συντάξεις αναπηρίας

Πάντως, όσον αφορά τα νέα αιτήματα και τη μη συσσώρευση νέων αιτημάτων θα βοηθήσει η ψηφιακή σύνταξη που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «MR», γίνονται οι τελευταίες δοκιμές ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορέσει το σύστημα να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία  και να εκδίδονται ψηφιακά όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως Ταμείου.

Στο τέλος Δεκέμβριου, στην ηλεκτρονική διαδικασία αναμένονται να συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ στο «MR», οι υποθέσεις των ελευθέρων επαγγελματιών μένουν τελευταίες λόγω της δυσκολίας που ενέχουν τα αιτήματα αυτά, καθώς είναι πιο σύνθετα.

Βέβαια, η ηλεκτρονική απονομή σύνταξης, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και εφόσον θα έχει εφαρμοστεί βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος για κάθε κατηγορία η ηλεκτρονική απονομή.

Διαβάστε επίσης:

Οι οκτώ αλλαγές του ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Ρεκόρ τριετιας στην έκδοση νέων συντάξεων

Συνταξιούχοι: Ποιοι μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης – Παραδείγματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News