ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Ζητούνται διευθυντές και από τον ιδιωτικό τομέα – Οι μισθοί και τα μπόνους

ΕΦΚΑ: Ζητούνται διευθυντές  και από τον ιδιωτικό τομέα – Οι μισθοί και τα μπόνους

Διευθυντικά στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα αναζητά ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας μάλιστα και ως κίνητρο προσέλκυσης ένα ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών, για όσους πιάνουν τους στόχους. 

Φαίνεται πως η ηγεσία τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του ΕΦΚΑ έχουν απογοητευτεί με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό που κατέχει διευθυντικές θέσεις  στον ασφαλιστικό φορέα και μέσα από ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο, ο Εθνικός φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ανοίγει τις πόρτες του και στον ιδιωτικό τομέα. 

Στόχος είναι να προσελκύσει εξειδικευμένα στελέχη  ώστε να αναλάβουν διευθυντικές και νευραλγικές  θέσεις στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, μέσα από διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη), στόχος είναι η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών της αγοράς τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. 

Ως κίνητρο προσέλκυσης θα είναι ένα ειδικό σύστημα προσθέτων ανταμοιβών με βάση τους στόχους.

Οι μισθοί των νέων στελεχών, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ενσωματώνουν την ιδιαιτερότητα του τριετούς συμβολαίου που θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά. Με λίγα λόγια, οι μισθοί των νέων στελεχών αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότεροι, καθώς τα νέα διευθυντικά στελέχη δεν θα αποκτούν την μονιμότητα του Δημοσίου αλλά θα μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους το μέγιστο 6 έτη. 

Οι μισθοί θα καθοριστούν μέσω υπουργικών αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω Δημόσιας Πρόσκλησης θα μπορούν να αιτηθούν για τη θέση στελέχη της αγοράς, του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αλλά και τα ήδη διευθυντικά στελέχη που κατέχουν τώρα τις θέσεις. Βέβαια, πόσες θέσεις διευθυντικές θέσεις θα προκύψουν εξαρτάται και από το νέο  υπό σχεδίαση οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ  που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο.

Αλλάζει το μπόνους   

«Οι καλύτεροι αμείβονται, οι χειρότεροι ελέγχονται» είναι το νέο μότο που θα πρέπει να έχουν  στο μυαλό τους από εδώ και στο εξής οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το 25% των υπαλλήλων μπορούν και εκδίδουν 45 συντάξεις τον μήνα ενώ υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι εκδίδουν 2 συντάξεις. 

Οι άριστοι, όπως άλλωστε ισχύει, θα αμείβονται με bonus, το οποίο  όμως  πλέον, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα υπολογίζεται διαφορετικά. Βασικός άξονας των ανανεωμένων πριμ είναι να συνδέονται  με την πραγματική δουλειά του κάθε υπαλλήλου, ενώ θα προσμετράται και ο βαθμός δυσκολίας της κάθε υπόθεσης που αναλαμβάνει ο υπάλληλος.

Μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα ταβάνι στον πριμ  για τους υπαλλήλους που εκδίδουν  συντάξεις που το  κάνει  να είναι λιγότερο ελκυστικό. Αυτό αλλάζει, καθώς θα μπορούν να λάβουν περισσότερα, ανάλογα με το πόσο παραγωγικοί είναι. 

Από την άλλη πλευρά, όσοι υποαποδίδουν, θα περνούν από έλεγχο αλλά θα  και μπορούν να βρεθούν και αντιμέτωποι με δυσμενείς μεταθέσεις. 

Στο σύστημα των μπόνους μπαίνουν και οι υπάλληλοι του back office, του νέου τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης του υπουργείου Εργασίας, 1555.

Καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας όμως για  υπαλλήλους και σε άλλες διευθύνσεις του φορέα. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση,

Ο ΕΦΚΑ αντικείμενο καταγγελιών – Για ποιους λόγους   

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς της χώρας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον πιο προβληματικό φορέα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 

Είναι πρώτος -και με διαφορά- στα παράπονα και τις αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη (του αναλογούν το 48% των παραπόνων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου». 

Ιδιαίτερα προβληματική όμως είναι και η λειτουργία των πειθαρχικών ελέγχων. Είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών για κακή εξυπηρέτηση ή/και υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων. 

Διαβάστε επίσης: 

«Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις

Οι οκτώ αλλαγές στον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Πώς θα αλλάξει «πρόσωπο» – Οι ρυθμίσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News