BUSINESS & FINANCE

ΕΦΚΑ: Πώς θα αξιοποιηθούν 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

Ενώ ο ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, πολλές υπηρεσίες του αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια

ΕΦΚΑ: Πώς θα αξιοποιηθούν 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ.  ευρώ

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20%  των ακινήτων αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα. 

Μέσω της σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει διαχωρισμός των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. 

Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Ο στόχος 

Ο στόχος  της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διττός. Από τη μία πλευρά ο ΕΦΚΑ αξιοποιώντας τα ακίνητα θα προσπαθήσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο  θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ενοίκια .

Πολλές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» ο φορέας πληρώνει 1.000.000  ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο. 

Ένα από τα κτίρια αυτά είναι και αυτό της Κουμουνδούρου, όπου εκεί θα μπορούσε να στεγαστεί όλος ο  οργανισμός και μένει αναξιοποίητο. 

 Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μείωνε τα έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού  Φορέα. Από την άλλη πλευρά η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους  σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων. 

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί θα εκπονήσει αρχικά μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο και τα μέγιστα έσοδα.

Οι νέοι διευθυντές 

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας το νέο οργανόγραμμα  του ΕΦΚΑ θα είναι πιο λειτουργικό μειώνοντας ουσιαστικά τους πολλούς διευθυντές που υπάρχουν στις γενικές διευθύνσεις με στόχο να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολύνεται η γρήγορη λήψη αποφάσεων. 

Στόχος είναι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «MR» σε τρεις τουλάχιστον διευθύνσεις του ΕΦΚΑ όπως αυτή της πληροφορικής, των εισφορών αλλά και της ακίνητης περιουσίας να τοποθετηθούν στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι λόγοι είναι πως σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις χρειάζονται στελέχη με τεχνογνωσία αλλά και γνώση της αγοράς.  Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ, οι νέοι μισθοί των νέων διευθυντών από την «αγορά»  ναι μεν θα είναι υψηλότεροι για να προσελκύσουν εξειδικευμένα στελέχη αλλά σε τίποτα δεν θα θυμίζουν του μισθούς ΔΕΗ. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΦΚΑ: Ζητούνται διευθυντές και από τον ιδιωτικό τομέα – Οι μισθοί και τα μπόνους

Οι οκτώ αλλαγές στον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Πώς θα αλλάξει «πρόσωπο» – Οι ρυθμίσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News