ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Πώς θα αλλάξει «πρόσωπο» – Οι ρυθμίσεις

ΕΦΚΑ: Πώς θα αλλάξει «πρόσωπο» – Οι ρυθμίσεις

Συνεχόμενα μηνύματα προς τον ΕΦΚΑ στέλνει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ώστε ο εθνικός ασφαλιστικός φορέας, με τη σύμπραξη των υπαλλήλων του, να μπορέσει κάποτε να αλλάξει πρόσωπο. «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουμε μια κοινή υποχρέωση: να κάνουμε καλύτερο τον Οργανισμό και καλύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών», ανέφερε ξανά ο Κωστής Χατζηδάκης από το 27ο Απολογιστικό Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ.  

Στην κατεύθυνση αυτή των γρήγορων αποφάσεων, της καλύτερης εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα συμβάλλει και το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα. Στόχος του νομοσχεδίου, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες. Οι ρυθμίσεις  που  θα προωθηθούν θα έχουν ως στόχο οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και πιο εύκολη η καθημερινότητα των υπαλλήλων.

Όπως έχει γράψει ήδη το Moneyreview, τα κύρια χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου θα είναι η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και η μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο Moneyreview, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει διοικητική απλοποίηση στις δομές του ΕΦΚΑ που θα δίνει ακόμη και τη δυνατότητα για άμεσες αλλαγές σε επίπεδο διευθυντών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. 

Αυτό σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούν  να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις γραφειοκρατίας και αναλγησίας, κάτι που δεν μπορεί βάσει διαδικασιών να συμβεί έως τώρα. 

Αργεί η πλήρης ενοποίηση του ΕΦΚΑ  

Στην 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση επισημαίνεται πως ναι μεν υπάρχει πρόοδος στην πλήρης ενοποίηση του ΕΦΚΑ παρόλα αυτά η υποδομή πληροφορικής δεν είναι ακόμη ώριμη.Οι βάσεις δεδομένων και η ενοποίση-διασύνδεση  των συστημάτων πληροφορικής των προηγούμενων ταμείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτά τα εκκρεμή ζητήματα αντιμετωπίζονται επί του παρόντος καταλήγει η έκθεση. 

Στα έργα του Ταμείου για το Υπουργείο Εργασίας προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα πολλά από τα πληροφορικά συστήματα, που έχει ο ΕΦΚΑ δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα και σε αυτή τη περίπτωση ο χαμένος να είναι ο συνταξιούχος. 

Βέβαια, πολύ βασικό έργο που περνά μέσα από το Ταμείο και η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ, με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με αυτό τον τρόπο, στοιχεία και πληροφορίες που βρίσκονται χαμένες στις κούτες του ΕΦΚΑ και τελικά οδηγούν στην ταλαιπωρία του συνταξιούχου, θα υπάρχουν ψηφιοποιημένα, στο σύστημα του ΕΦΚΑ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News