BUSINESS & FINANCE

ΕΦΚΑ με άρωμα επιχείρησης 

ΕΦΚΑ με άρωμα επιχείρησης 

«Γραφειοκράτες», «ανάλγητοι»  είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς τους οποίους έχει αποδώσει ουκ ολίγες φορές ο Κωστής Χατζηδάκης σε υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που δημιουργούν εμπόδια κατά διαστήματα κρατώντας τις περισσότερες φορές σε ομηρία ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του Υπουργού Εργασίας  πως υπηρεσιακοί υπάλληλοι του υπουργείου αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την απόφαση του υπουργού για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, ενώ υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουν δηλώσει αντίθετοι στο σχέδιο Χατζηδάκη περί συνδρομής ιδιωτών στο έργο του ΕΦΚΑ.

Η τελευταία σκηνή του «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει, αφορά την περίπτωση των 444 συντάξεων χηρείας του πρώην ΝΑΤ με τον υπουργό Εργασίας να αναφέρει πως υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δημιουργούν τεχνητά εμπόδια σε βάρος των συνταξιούχων. Προφανώς εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε μια επιχείρηση  το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν αλλαγή διευθυντών, manager, υπαλλήλων. Προφανώς και στο Δημόσιο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να αλλάξει το νέο νομοσχέδιο του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ που προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και η μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Money Review το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει διοικητική απλοποίηση στις δομές του ΕΦΚΑ που θα δίνει ακόμη και τη δυνατότητα για άμεσες αλλαγές σε επίπεδο διευθυντών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούν  να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις γραφειοκρατίας, αναλγησίας κάτι που δεν μπορεί βάσει διαδικασιών να συμβεί έως τώρα.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στον ΕΦΚΑ 

Εκτός όμως από τις αλλαγές στο management του ΕΦΚΑ, το επόμενο διάστημα θα έρθει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ. Στα έργα του Ταμείου για το Υπουργείο Εργασίας προβλέπεται ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ, με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Με αυτό τον τρόπο, στοιχεία, πληροφορία που βρίσκεται χαμένη στις κούτες του ΕΦΚΑ και τελικά οδηγεί στην ταλαιπωρία του συνταξιούχου, θα υπάρχει ψηφιοποιημένη, στο σύστημα του ΕΦΚΑ. Επιπλέον προβλέπεται δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα πολλά από τα πληροφορικά συστήματα, που έχει ο ΕΦΚΑ δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα και σε αυτή τη περίπτωση ο χαμένος να είναι ο συνταξιούχος. Τέλος μέσω του Ταμείου θα διατεθούν άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του  του ψηφιακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News