Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 15:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύθηκε το πρόβλημα με τις 444 συντάξεις χηρείας

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές τους συντάξεις σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Λύθηκε το πρόβλημα με τις 444 συντάξεις χηρείας

Οριστική λύση δόθηκε στο ζήτημα των 44 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ, που είχε πριν από λίγο καιρό πυροδοτήσει το ξέσπασμα του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη κατά υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. 

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά, στην οποία επισημάνθηκε επίσης η σημαντική αποκλιμάκωση συνολικά των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ. 

Όσον αφορά στις 444 συντάξεις χηρείας που καθυστερούσαν επί χρόνια να εκδοθούν, ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ  διευθετήθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Έτσι οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές τους συντάξεις σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ με άρωμα επιχείρησης

Λύθηκε το πρόβλημα με τις 444 συντάξεις χηρείας-1
Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του υπ. Εργασίας στο ΝΑΤ 

 

Αναφορικά με την πρόοδο που σημειώνεται στο ΝΑΤ, ο κ. Τσαγκαρόπουλος παρουσίασε τα ακόλουθα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία: 

1) Την σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών φακέλων από το ΝΑΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις τον μήνα ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190 υποθέσεις τον μήνα. Οι συνταξιοδοτικοί αυτοί φάκελοι στη συνέχεια μεταβιβάζονται για την οριστική έκδοση της σύνταξης στον ΕΦΚΑ όπου και σε αυτό το στάδιο παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με 1 χρόνο πριν. Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η μείωση των εκκρεμοτήτων να ξεπεράσει το 75%.

2) Την αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εφάπαξ του ΝΑΤ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπολογίζεται πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αποδοθεί το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους.

Η επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των φακέλων από τον ΝΑΤ αλλά και της απονομής των εφάπαξ οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο:

Α) Στη συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του Απομαχικού Ταμείου και στην εσωτερική αναδιοργάνωση που υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες (όπως δημιουργία κλιμακίων με διακριτές αρμοδιότητες και κεντρικό συντονισμό).

Β) Στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού με την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνήσιου λογισμικού. Σημαντική σε αυτή τη προσπάθεια ήταν και η συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Γ) Στην υλοποίηση διαλειτουργικοτήτων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΕΦΚΑ που επιτάχυνε την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών για την έκδοση των συντάξεων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξάλειψη εκκρεμοτήτων, να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα το θέμα των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης και να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός για να αποφευχθούν στο μέλλον καθυστερήσεις όπως αυτές με τις συντάξεις χηρείας.

Τέλος, αποφασίστηκε η ένταξη του ΝΑΤ στο νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το προσεχές διάστημα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το ΝΑΤ παρουσιάζει μια σημαντική πρόοδο στην ωρίμανση των συνταξιοδοτικών φακέλων που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν πλέον την σύνταξη τους μέσα σε λίγους μήνες σε σχέση με τα 3 και 4 χρόνια που απαιτούνταν μέχρι πρότινος. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής και καλής δουλειάς των υπαλλήλων του ΝΑΤ για την οποία τους έδωσα συγχαρητήρια! Έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό και τους αξίζει ένα μπράβο. Επίσης, υπογραμμίζω ότι όπως είχα υποσχεθεί πριν από λίγες ημέρες, το πρόβλημα με τις 444 συντάξεις χηρείας αντιμετωπίστηκε και οι γυναίκες των θανόντων ναυτικών θα δουν επιτέλους τις οριστικές συντάξεις χηρείας τους να πληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας και την εκπληρώσαμε όπως οφείλαμε». 

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΝΑΤ Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και του Απομαχικού Ταμείου, επιλύουμε καθημερινά τις εκατοντάδες συσσωρευμένες εκκρεμότητες από το παρελθόν και προχωρούμε δυναμικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος δήλωσε: «Πριν από 6 μήνες, ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εργασίας στο Ν.Α.Τ και επεσήμανε με αυστηρότητα τις αρρυθμίες και τις καθυστερήσεις, στην απονομή των συντάξεων και επιδομάτων. Σήμερα ήρθε και – ακριβοδίκαια-έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και τη Διοίκηση του Ν.Α.Τ, για τον άψογο τρόπο οργάνωσης και αποτελεσματικής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΕΦΚΑ που κλείνει οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Με βάση τις κατευθύνσεις του, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για το Ν.Α.Τ και την ελληνική ναυτοσύνη. Τον ευχαριστούμε και συνεχίζουμε πάνω στα συμφωνηθέντα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News