Business & Finance Κυριακή 5/12/2021, 10:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 – Μειώνονται στο ήμισυ οι οργανικές δομές

Αλλαγές στο οργανόγραμμα

ΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 – Μειώνονται στο ήμισυ οι οργανικές δομές

Συνολικά 700 νέες προσλήψεις αναμένονται να γίνουν εντός του 2022 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου. 

Οι προσλήψεις, συγκεκριμένα, αφορούν: 

  • 500 μόνιμων υπαλλήλων, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου με τις οκτώ μεγάλες αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. 
  • 100 υπαλλήλων με 14μηνη σύμβαση. Πρόκειται για φοροτεχνικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι θα ριχθούν στη μάχη των εκκρεμών συντάξεων. 
  • 100 υπαλλήλων με 12μηνη σύμβαση και δικαίωμα παράτασης ενός έτους από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Οι επιλαχόντες του προγράμματος είναι μακροχρόνια άνεργοι, μεταξύ 55 – 67 ετών. Πρόκειται να στελεχώσουν τα τμήματα απονομής συντάξεων και το τηλεφωνικό κέντρο 1555. 

Στις 700 νέες προσλήψεις έρχεται να προστεθεί και η ένταξη νέων διευθυντικών στελεχών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα νέα στελέχη θα έχουν τριετείς συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους, ενώ θα επιλέγονται με διαφανείς διαδικασίες, μετά από δημόσια προκήρυξη.  

«Στόχος είναι η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών της αγοράς που θα συμβάλλουν στην εξυγίανση του φορέα. Με τις παραπάνω ενέργειες, ο ΕΦΚΑ επιλύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του, μετά την αποχώρηση 472 υπαλλήλων, το 2020, άλλα ταυτόχρονα ικανοποιεί και το πάγιο αίτημα των εργαζομένων του για ενίσχυση των δομών του με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες, που έχουν δημιουργηθεί» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο φορέας. 

Δομικές αλλαγές και νέο οργανόγραμμα 

Στο μεταξύ, ο ΕΦΚΑ προχωράει στη λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών δομών, με στόχο να μειωθούν σε 158. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει η διοίκηση, επιτυγχάνεται ενιαίος τρόπος λειτουργίας, καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση πόρων. 

Στα σκαριά δε, βρίσκεται και το νέο οργανόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών, οι οποίες προέκυψαν από τη «βίαιη» συγχώνευση των ταμείων, αλλά και τη συνολική βελτίωση της λειτουργίας του φορέα.  

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης προβλέπει νέα διαδικασία ανάδειξης διοικητή και υποδιοικητών, με επιλογή του υπουργού Εργασίας και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να αποφεύγεται το micro-management.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ: Πώς θα αξιοποιηθούν 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News