Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 19:35
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Περιμένουμε την υψηλότερη ανάπτυξη από τη δεκαετία του ’60

Τα τρία στοιχεία που στηρίζουν την αισιοδοξία

Φ. Καραβίας: Περιμένουμε την υψηλότερη ανάπτυξη από τη δεκαετία του ’60

Για ένα χρονικό σημείο ορόσημο, κατά το οποίο περιμένουμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τη δεκαετία του ’60, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο των φετινών Growth Awards, τα οποία διοργανώθηκαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο. 

«Περιμένουμε τους υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας που έχει δει η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 -και μάλιστα σταθερούς και διατηρήσιμους για πολλά, συνεχή έτη» τόνισε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αισιόδοξες προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 6% εντός του 2021 (6,1% για το 2021 + 4,5% για το 2022).

Διαβάστε επίσης: HSBC: Η ελληνική οικονομία εντυπωσιάζει – Στο 7,5% η ανάπτυξη

Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί απλώς έκφραση των επιθυμιών, αλλά στηρίζεται σε αριθμητικά δεδομένα και στέρεη ανάλυση. «Υπάρχει μια σειρά από λόγους που δικαιολογούν την προσδοκία μιας ισχυρής και μακράς αναπτυξιακής πορείας» συνέχισε, παραθέτοντας τα εξής: 

  • Πρώτον, όλοι οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες υπογραμμίζουν το κλίμα καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Κάτι που είναι εμφανές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Κάτι που υποστηρίζεται από τις άμεσες ξένες επενδύσεις που γίνονται σε αποτιμήσεις που μας εκπλήσσουν θετικά.  
  • Δεύτερον, από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Eurobank, εξήγησε ο κ. Καραβίας, «είμαστε ευτυχείς που πρώτοι εμείς ανοίξαμε το δρόμο και όλοι ακολούθησαν. Και πρώτοι εμείς έχουμε ήδη φτάσει στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε μονοψήφιο δείκτη NPLs, στο 7.5%». Το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα έχει μονοψήφιο δείκτη εντός του 2022, γεγονός που θα οδηγήσει, μαζί με άλλους παράγοντες, στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 18 μήνες. 

Διαβάστε επίσης: Fitch: Στο 6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2021

  • Τρίτον, υπάρχει αφθονία διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδότησης που αναζητούν βιώσιμα επενδυτικά έργα. Δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάπτυξης, είναι επίσης το ΕΣΠΑ, είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις που αυξάνονται κάθε μήνα, είναι τα προγράμματα των ευρωπαϊκών οργανισμών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που στηρίζουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Στη συνέχεια, δεσμεύτηκε ότι η Eurobank θα χρηματοδοτήσει τόσο τα μεγάλα επενδυτικά έργα, όσο και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των μικρότερων πελατών, ώστε να έχουν προβάδισμα στην αξιοποίηση των ευκαιριών που φέρνει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος.  

«Ενθαρρύνουμε και χρηματοδοτούμε πρωτοβουλίες συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών, βήματα απαραίτητα για τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. Και δρούμε ως χρηματοδότες αλλά και σύμβουλοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δράσεις που διευκολύνουν την πράσινη μετάβασή τους, το ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησής τους» κατέληξε ο κ. Καραβίας.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News