Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 18:10
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: Έτοιμοι δηλώνουν οι CEOs των τραπεζών

Ταμείο Ανάκαμψης: Έτοιμοι δηλώνουν οι CEOs των τραπεζών

Βεβαιότητα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έδειξαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, σε ομιλίες τους στο πλαίσιο του συνεδρίου της MasterCard για την Καινοτομία.

Ειδικότερα, ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και Φωκίωνας Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank πιστεύουν ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Την εκτίμηση αυτή βάσισαν σε όλες τις προβλέψεις που έχουν δημοσιευτεί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ενδεικτικά, πριν από μερικές ημέρες, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 3,4% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο και έκανε «άλμα» 16,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διψήφια ανάπτυξη, κοντά ή και υψηλότερα από το +13,6% που εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Επίσης, και η Bank of America ανέβασε προ ημερών τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2021 στο 5,6%, από 5,1% προηγουμένως. Εκτός αυτού και η Fitch Solutions έθεσε υψηλότερα το στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος (έναντι 6% που περίμενε προηγουμένως).

Ταμείο Ανάκαμψης

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών έδωσαν μεγάλη έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προοπτικές που δημιουργούνται για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας από την αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δήλωσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, προχώρησαν στη δημιουργία υποδομών και έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με την πελατεία τους προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων. Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, από την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων θα ενδυναμωθούν, τόνισαν τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών. Επισήμαναν ότι ο ρόλος των τραπεζών δεν θα περιοριστεί μόνον σε δανειοδοτήσεις αλλά έμφαση θα δοθεί και στον συμβουλευτικό τομέα, όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο. Σημειώνεται πως το πάνελ του συνεδρίου της MasterCard συντόνισε η country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα ‘Ασπα Παλημέρη.

Π. Μυλωνάς: Εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία

Για ένα εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του συνεδρίου.

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021.

Για τη συνέχεια, εκτίμησε πως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών, ως βασικής πηγής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Να διασφαλίσουν ότι οι πόροι κατευθύνονται στους σωστούς σκοπούς και να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο, έτσι ώστε να διευκολύνουν τις αλλαγές που θα συντελεστούν στο επιχειρηματικό τοπίο.

Θα πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο του ενεργού συμβούλου για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το Σχέδιο, να διαμορφώσουν κατάλληλα το business plan τους και να κάνουν τα σωστά βήματα για να προσελκύσουν επενδύσεις. Οι τράπεζες με άλλα λόγια, καλούνται να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Φ. Καραβίας: Εξαιρετικά αισιόδοξος – Το οικονομικό κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό

Την αισιοδοξία του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας. «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Η αισιοδοξία μου βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία. Το οικονομικό κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Ο τουρισμός είναι καθοριστικής σημασίας και είχαμε μια εξαιρετική σαιζόν. Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Βλέπουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για πολλούς τομείς, σειρά επενδυτικών σχεδίων στην Ενέργεια, υποδομές όπως 5G και γρήγορο ίντερνετ, στον κατασκευαστικό τομέα, τα ακίνητα και οι ξένες επενδύσεις κινούνται πάνω από τις προσδοκίες. Ο τομέας των ακινήτων είναι ιδιαίτερα ισχυρός και εκτιμώ ότι αρχίζει ένας ανοδικός κύκλος για τα επόμενα 3-5 χρόνια”, είπε ο κ.Καραβίας.

«Ο τραπεζικός τομέας έχει θεραπεύσει σημαντικά προβλήματα, τόσο στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, όσο και στην πρόσβαση στις αγορές. Οι τράπεζες αξιοποίησαν τις αγορές κεφαλαίου για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, με αναβαθμίσεις, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον τραπεζικό τομέα. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 15-18 μήνες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία συνολικά» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Για το Ταμείο Ανάκαμψης 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κράτος έπαιξε το ρόλο του πολύ επικοδομητικά και ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι εξασφάλισε ένα πολύ σημαντικό ύψος κονδυλίων, πόρους χωρίς προηγούμενο, και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού καταλόγου ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έκανε όμως και κάτι παραπάνω. Αποφάσισε να μοχλεύσει αυτά τα ποσά με ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό, πήρε μια γενναία απόφαση να αναθέσει την διαδικασία και την έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων στον ιδιωτικό τομέα – και αυτό θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε την εσφαλμένη κατανομή και τη σπατάλη πόρων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν», είπε ο κ. Καραβίας.

Β. Ψάλτης: Ένα βήμα μπροστά η Alpha Bank στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

«Στην Alpha Bank μοιραζόμαστε το αίσθημα αισιοδοξίας που επικρατεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό, αφού ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αναθεωρήσαμε αναλόγως τη στρατηγική μας στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την Αύξηση του Μετοχικού μας Κεφαλαίου με τη συμμετοχή υψηλού κύρους επενδυτών. Έτσι, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό τοπίο, η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την παροχή χρηματοδότησης προκείμενου να βοηθήσουμε τη χώρα μας να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, τονίζοντας την ικανότητα και την ευελιξία της Alpha Bank, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους κερδοφορίας της, να στηρίξει την εκπόνηση έργων υψηλής αξίας και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

Καταλυτικός ο ρόλος των τραπεζών και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Επιχειρήσεων για την επιτυχή υλοποίηση του RRF

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως μοναδική ευκαιρία για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των βασικών εμπλεκομένων στην όλη προσπάθεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία. Ξεκινώντας από τις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι ορθά αυτές επελέγησαν από την κυβέρνηση για τη διοχέτευση μέρους των κεφαλαίων με τη μορφή δανείων, καθώς «αξιοποιώντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία τους και διαθέτοντας πλέον επαρκή ρευστότητα, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την απορρόφηση των κονδυλίων και την κινητοποίηση κεφαλαίων, αναλαμβάνοντας τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ του Κράτους της Επιχειρηματικής Κοινότητας».

Χ. Μεγάλου: Αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

H πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 12 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, με τη μορφή συμφωνιών (deals) σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την «επανεκκίνηση» του τραπεζικού συστήματος και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Athens Mastercard Innovation Forum 2021.

O κ. Μεγάλου επισήμανε ότι οι συναλλαγές που έχουν γίνει, αποδεικνύουν ότι έχει περιοριστεί το ρίσκο της χώρας, αφού γίνονται σε υψηλές αποτιμήσεις, σε διαφορετικούς κλάδους, και με τη συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές, δεν είναι υψηλές όπως παλιότερα, όταν το country risk ήταν υψηλό, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν τρεις ακόμη λόγοι στους οποίους βασίζεται η αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία – την οποία μάλιστα αναγνώρισε από τους πρώτους, όπως υπενθύμισε: Πρώτον, η «επανεκκίνηση» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που φθάνει σύντομα σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπορεί να παράσχει πραγματική χρηματοδότηση στην οικονομία, δεύτερον, η ύπαρξη «δημοσιονομικού χώρου» την οποία επέτρεψε η πανδημία, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες που επλήγησαν από την κρίση τoυ covid-19 και τρίτον, το πρόγραμμα NextGenEU και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικά, ο συνδυασμός των πόρων του NextGenEU, περίπου 32 δισ.ευρώ, με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, δημιουργούν μια δεξαμενή κεφαλαίων για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 5 με 7 έτη, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του ΑΕΠ και μπορούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό το οποίο δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας πάντως ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News