Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 12:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Χωρίς την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Μην ποντάρετε σε αυξήσεις επιτοκίων - Στήριξη από την ΕΚΤ και μετά το PEPP

Γ. Στουρνάρας: Χωρίς την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (PEPP) εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, παραπέμποντας στην «πολύ ουσιαστική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας». 

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, αν δεν υπήρχε η πανδημία, η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg TV. 

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022. 

Διαβάστε επίσης: Commerzbank: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το junk το φθινόπωρο του 2022

Εφόσον δεν υπάρξει παράταση, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει «ξεκρέμαστη», καθώς λόγω του γεγονότος ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το APP. 

Για αυτό τον λόγο, εξάλλου, η κεντρική τράπεζα εξετάζει μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων, τα οποία έχουν ως στόχο αφενός να μην βρεθεί σε κίνδυνο η Ελλάδα, αφετέρου να αποφευχθεί μια ευρύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού στις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα είναι η Ιταλία. 

Νέο πρόγραμμα εξετάζει η ΕΚΤ

Χθες, χαρακτηριστικά, το πρακτορείο Bloomberg γνωστοποίησε ότι η Φρανκφούρτη εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα αντικαταστήσει το PEPP και θα συμπληρώσει το APP, με τις αγορές ομολόγων να γίνονται επιλεκτικά και όχι με βάση το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας (όπως ισχύει από το 2015).  

Οι οριστικές αποφάσεις, εκτός απροόπτου, θα ληφθούν στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τον προσεχή Δεκέμβριο. 

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Εξετάζει νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν στις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής» υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg TV. «Είμαι σίγουρος ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό». 

«Όχι» σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας τραπεζίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αύξησης των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς κάτι τέτοιο περιπλέκει την έξοδο από το PEPP. 

Εξήγησε άλλωστε, ότι οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναταραχή μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Διαβάστε επίσης: Scope: Χρέος και τράπεζες «βαρίδια» στην αξιολόγηση της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PEPP τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το sell off στις αγορές ομολόγων και να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News