BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: 192 ημέρες θέλει η Ελλάδα για να «νικήσει» τη Δέλτα

JP Morgan: 192 ημέρες θέλει η Ελλάδα για να «νικήσει» τη Δέλτα

Για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού το φθινόπωρο στην Ευρώπη, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, προειδοποιούν οι αναλυτές της JP Morgan, εκτιμώντας ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας θα οδηγήσει στην επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων, σε μεγάλης κλίμακας απουσίες από τις δουλειές και σε νέα διαταραχή της παραγωγικής αλυσίδας. 

Μάλιστα ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεών του για την ευρωπαϊκή οικονομία πριν από τρεις εβδομάδες, αναμένοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου. 

Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα έχουν αποκλιμακωθεί στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και εμφανίζουν αργούς ρυθμούς αύξησης στις άλλες, με αποτέλεσμα τα επίπεδα των νέων κρουσμάτων στην Ευρωζώνη να εμφανίζουν μικρή μείωση. 

«Παρότι οι κίνδυνοι έχουν μετριαστεί για τώρα, εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαία και πάλι το φθινόπωρο, όταν οι κοινωνικές επαφές θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους», τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan. «Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό τα προγράμματα εμβολιασμού να κάνουν σημαντική πρόοδο εν τω μεταξύ, για να περιοριστεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων», προσθέτουν. 

Μέχρι στιγμής, το 62% του πληθυσμού της Ευρωζώνης έχει λάβει μία δόση, με την JP Morgan να εκτιμά ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα κάνουν και τη δεύτερη. Οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες είναι εμφανείς, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να μένουν πίσω. Όμως συνολικά, η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ με βάση το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση και πλησιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι άρχισε με καθυστέρηση τους εμβολιασμούς. 

JP Morgan: 192 ημέρες θέλει η Ελλάδα για να «νικήσει» τη Δέλτα-1

Βέβαια, τα στοιχεία της JP Morgan δείχνουν ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών επιβραδύνουν σε όλη την Ευρώπη, κάτι που μεγαλώνει το διάστημα που θα απαιτηθεί για να φτάσουν οι χώρες στο φράγμα του 80%. 

JP Morgan: 192 ημέρες θέλει η Ελλάδα για να «νικήσει» τη Δέλτα-2

Το γερμανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι εκείνο που έχει κατεβάσει ρυθμούς περισσότερο. Στη Γαλλία, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα κίνητρα οδήγησε σε αύξηση της χορήγησης πρώτων δόσεων.

 JP Morgan: 192 ημέρες θέλει η Ελλάδα για να «νικήσει» τη Δέλτα-3

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα έχουν πέσει τουλάχιστον στο μισό σε σχέση με πριν από έναν μήνα. Συγκεκριμένα, ενώ πριν από ένα μήνα εμβολιάζονταν 37.000 άτομα την ημέρα κατά μέσο όρο, πλέον ο ρυθμός έχει πέσει στα 14.000 άτομα. 

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται 117 ημέρες για να ανεβάσει το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70% και 192 ημέρες για να πιάσει το 80%, δηλαδή περίπου το ποσοστό που απαιτείται για να «νικηθεί» η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan. 

Κατόπιν τούτων, η JP Morgan προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 5,1% φέτος και κατά 5,2% το 2022.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News