Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 15:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο πίσω είναι η Ε.Ε. στους εμβολιασμούς και πόσο της στοιχίζει;

Πόσο πίσω είναι η Ε.Ε. στους εμβολιασμούς και πόσο της στοιχίζει;

Αν και το τελευταίο διάστημα ανεβάζει ταχύτητα, η ηπειρωτική Ευρώπη έχει μείνει αρκετά πίσω στην επιχείρηση του εμβολιασμού. Και αυτό μεταφράζεται σε παράταση των lockdown, μετάθεση των στόχων για άνοιγμα του τουρισμού και βασικών δραστηριοτήτων και διεύρυνση του κόστους για την οικονομία. 

Η Ε.Ε. έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 8 δόσεις ανά 100 ανθρώπους, έναντι 33 ανά 100 στη Βρετανία και 25 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Bloomberg. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως να αργήσει να ανοίξει την οικονομία της κατά έναν με δύο μήνες. Μία τέτοιας έκτασης καθυστέρηση θα στοίχιζε στην Ε.Ε. περί τα 50 έως 100 δισ. ευρώ υπολογίζει το Bloomberg Economics. 

Στην Ελλάδα- που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης στην ταχύτητα των εμβολιασμών- σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών κάθε μήνας lockdown αφαιρεί 0,8% από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το μηνιαίο κόστος είναι 2,4 δισ. ευρώ, με περίπου το ήμισυ του ποσού αυτού να αφορά τη ζημιά στο λιανεμπόριο που θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου. Η πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του είναι η πλέον η 22α Μαρτίου αν και τα πάντα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Τα καλά νέα ειναι ότι χάρη στις νέες συμφωνίες προμηθειών που έκλεισε η Ε.Ε. και στην αυξανόμενη παραγωγή εμβολίων (πολύ σύντομα αναμένεται και η έγκριση εκείνου της J&J) η Ε.Ε. ενδεχομένως να καταφέρει να εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού της έως τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity. Ακόμη και έτσι όμως ίσως να είναι πολύ αργά για να σωθεί το καλοκαίρι. «Το να χαθεί και δεύτερη τουριστική σεζόν είναι πραγματικός κίνδυνος για την Ε.Ε.» προειδοποιεί ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America. Υπό τις συνθήκες αυτές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος ανάπτυξη από 1,8% (Αυστρία) έως και 5,6% (Ισπανία) στην καλύτερη περίπτωση. Για την Ελλάδα οι οίκοι έχουν ρίξει τον πήχυ κοντά στο 3%. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα έχουμε στα χέρια μας και το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει και η Κομισιόν θα παρουσιάσει το νομοθετικό πλαίσιο στις 17 Μαρτίου. Αλλά η υλοποίηση του σχεδίου θα απαιτήσει 2-3 μήνες. «Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης τους, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί», έχει ξεκαθαρίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News