Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 12:48
EUROSTAT

Στην Ελλάδα τα «πρωτεία» του αποπληθωρισμού

Στο -2,4% τον Ιανουάριο

Στην Ελλάδα τα «πρωτεία» του αποπληθωρισμού

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ισχυρό rebound της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,9% τον Ιανουάριο του 2021 έναντι -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στα κράτη της Ε.Ε. ανήλθε σε 1,2% από 0,3% προηγουμένως.

Ωστόσο, παρά την αισθητή τόνωση των πληθωριστικών πιέσεων, η Ελλάδα παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ένωσης.

Στην Ελλάδα τα «πρωτεία» του αποπληθωρισμού-1

Οι χειρότερες επιδόσεις

  • Ελλάδα -2,4%
  • Σλοβενία -0,9%
  • Κύπρος – 0,8%

Οι καλύτερες επιδόσεις

  • Πολωνία 3,6%
  • Ουγγαρία 2,9%
  • Τσεχία 2,2%

Στην Ελλάδα τα «πρωτεία» του αποπληθωρισμού-2

Σε κλαδικό επίπεδο, εξαιρώντας την ενέργεια, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% από 0,5% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ εξαιρώντας την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό ο ετήσιος δείκτης ανήλθε σε 1,4% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ελλάδα τα «πρωτεία» του αποπληθωρισμού-3

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού σηματοδοτούν την ενίσχυση των εκτιμήσεων για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό και υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες έχουν και μια δυσάρεστη παρενέργεια, καθώς οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών – χωρών. Κι αυτό, διότι οι αναλυτές θεωρούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα άρουν ταχύτερα τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών, τα οποία ήταν υπεύθυνα για τις χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News