BUSINESS & FINANCE

HSBC: Η ελληνική οικονομία εντυπωσιάζει – Στο 7,5% η ανάπτυξη φέτος

HSBC: Η ελληνική οικονομία εντυπωσιάζει – Στο 7,5% η ανάπτυξη φέτος

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, σημειώνει ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni, καθώς η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωζώνης που κάλυψε το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού και επέστρεψε στα προ-πανδημίας επίπεδα. Ο επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψή του για τη φετινή ανάπτυξη στο 7,5% (από 4,5%) και την αναθεωρεί στο 5% (από 6%) για το 2022. Για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη αρκετά υψηλότερη των δυνητικών ρυθμών του ΑΕΠ, στο 4%, με τη βοήθεια του τουρισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου όχι μόνο δεν επιβράδυναν έπειτα από το αναπάντεχο άλμα του πρώτου τριμήνου (+4,5% σε τριμηνιαία βάση), αλλά έδειξαν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς (3,4%). Κατόπιν τούτου, η HSBC σημειώνει μεν ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου 20% χαμηλότερο από ό,τι ήταν στις αρχές του 2010, πριν από την κρίση χρέους, όμως με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τα όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά.

Η HSBC εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ισχυροί και κατά το τρίτο τρίμηνο, με δεδομένο ότι ο τουρισμός αρχίζει να δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης.  

Όμως και πέραν του τουρισμού, οι προοπτικές για την υπόλοιπη οικονομία είναι υποσχόμενες, σύμφωνα με τον Fabio Falboni. Το οικονομικό κλίμα είναι υψηλό, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά περιορισμένος και δεν αναμένεται να επιβαρύνει πολύ την εγχώρια κατανάλωση.

Τα υψηλά ελλείμματα 

Η HSBC σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (στο 9,7% και 205,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα το 2020) και παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το έλλειμμα κινείται φέτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πέρυσι (5,2% του ΑΕΠ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου από 3,2% πέρυσι), λόγω των υψηλότερων δαπανών. Αυτό αντανακλά εν μέρει τα μέτρα ανακούφισης για τις πυρκαγιές (0,3% του ΑΕΠ) και τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Κατόπιν τούτων, η HSBC περιμένει το έλλειμμα στο 10,5% του ΑΕΠ για φέτος και στο 6,5% για το 2022. «Εάν το έλλειμμα παραμείνει σε μόνιμη βάση υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση, αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει κάποια μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για να επιτευχθούν οι μετα-μνημονιακοί στόχοι της Κομισιόν», τονίζει ο Balboni.

Τι θα γίνει με το PEPP

Σημαντική είναι η εκτίμηση του Fabio Balboni ότι εφόσον η Ελλάδα μπορέσει να ρίξει το έλλειμμα γρήγορα, και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα της ρευστότητας που διατηρεί, η λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP, που θα αφήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν θα αποτελέσει κατ΄ ανάγκη μία ανησυχία για τις αγορές.

Πιο προβληματική θα ήταν η απώλεια του waiver που επιτρέπει τη χρήση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με την HSBC. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είναι δυσκολότερο για τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στα δάνεια του προγράμματος TLTRO και θα δημιουργηθούν επιπτώσεις στη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Οι τράπεζες

Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις της πανδημίας στα κόκκινα δάνεια και στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών  χαρακτηρίζονται από τον οίκο ως περιορισμένες, όμως η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι οι πλήρεις συνέπειες ίσως να μην είναι ορατές πριν από το 2022, όταν θα λήξουν οι κρατικές εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η HSBC χαρακτηρίζει θετικό ότι οι καταθέσεις των τραπεζών συνεχίζουν να αυξάνονται και διαμορφώνονται πλέον στα 166,7 δισ. ευρώ, σχεδόν 30 δισ. ευρώ υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News