Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Γ. Ζανιάς (Eurobank): Έρχεται «σειρά καλών ετών» για την ελληνική οικονομία

Γ. Ζανιάς (Eurobank): Έρχεται «σειρά καλών ετών» για την ελληνική οικονομία

Με τις προβλέψεις να συγκλίνουν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4-5% φέτος και κατά 5-6% το 2022, η ελληνική οικονομία αναπληρώνει σχετικά γρήγορα τις απώλειες που προκάλεσε ο κορωνοϊός, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον, ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας. 

«Φαίνεται πως σταδιακά η χώρα μεταβαίνει από μια σειρά ‘κακών’ ή ‘μέτριων’ ετών σε μια σειρά ‘καλών ετών’, για μια σειρά από λόγους», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως τόνισε ο κ. Ζανιάς, έστω και σταδιακά, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καθιστούν προσωρινή την τρέχουσα κρίση, κάτι το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων και την επάνοδο της οικονομίας σε μια νέα κανονικότητα.

Μετά από τρία μνημόνια, και παρά τις δυσκολίες υλοποίησής τους, έγιναν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες δημιούργησαν ένα αναπτυξιακό δυναμικό το οποίο δεν έχει αποδώσει ακόμη, ενώ η υπερ-δεκαετής κρίση έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες λόγω χαμηλών αποτιμήσεων, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς ακόμη, σημείωσε ο κ. Ζανιάς. Σημαντικός παράγοντας στην χαμηλή αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων έχει υπάρξει το έλλειμμα αξιοπιστίας που συνόδευε για χρόνια τη χώρα και ο χαρακτηρισμός της ως «special case country» («ειδική περίπτωση χώρας»), ο οποίος αύξανε το risk premium για επενδύσεις σε αυτή. Η επάνοδος όμως στην πολιτική σταθερότητα, η συνέχιση κάποιων μεταρρυθμίσεων και ο τρόπος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης βελτιώνουν την αξιοπιστία της χώρας και αποκλιμακώνουν τον κίνδυνο δραστηριοποίησης σε αυτή, τόνισε. 

Και πρόσθεσε ότι οι θετικές προοπτικές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ελληνική οικονομία ενισχύονται σημαντικά από δύο παράγοντες οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για γρήγορη ανάπτυξη και με διάρκεια: 

·         Οι πρόσθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υπό μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, το οποίο μαζί με το νέο ΕΣΠΑ δημιουργούν για την επόμενη επταετία ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα γύρω στα 10 δισ. ευρώ ετησίως. «Ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στο κλείσιμο του τεράστιου ελλείμματος επενδύσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς οι επενδύσεις παγίων φτάνουν μόλις στο 11% του ΑΕΠ και το οποίο πρέπει να διπλασιαστεί προκειμένου να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Ζανιάς.

·         Η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι τιτλοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί, θα έχει σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), ενώ ήδη διαθέτει μεγάλη ρευστότητα και ικανοποιητικά κεφάλαια. Έτσι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει, όπως και πριν τις απανωτές κρίσεις, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε. 

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το παραπάνω «καλό» σενάριο, τόνισε ο κ. Ζανιάς. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικές τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα όπως η νομοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου, το νέο εργασιακό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News