ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

NPLs λόγω Covid-19: Γιατί αισιοδοξούν κυβέρνηση και τράπεζες

Αποτιμούν το νέο stock των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% των υποχρεώσεων που βρίσκονται σε αναστολή

NPLs λόγω Covid-19: Γιατί αισιοδοξούν κυβέρνηση και τράπεζες

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δανείων έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικής αποπληρωμής. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε αριθμούς.

Με βάση τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου το ποσοστό των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω covid, δεν θα ξεπεράσει το 20% αυτών που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής (μορατόριουμ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα δάνεια που είχαν μπει σε αναστολή στην έναρξη της πανδημίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν ύψους 19,5 δισ. ευρώ. 

Σημαντική στήριξη για την αποτροπή ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων έχει δώσει το πρόγραμμα Γέφυρα I και II του υπουργείου Οικονομικών που έχει εξασφαλίσει την επιδότηση των δόσεων για δάνεια πρώτης κατοικίας και για επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία. Η επιδότηση ξεκινούσε από το 90% της δόσης ανάλογα με την κατηγορία του δανείου και μειωνόταν σταδιακά ανά τρίμηνο και σε συνδυασμό με τα προγράμματα σταδιακής επανόδου των δανείων που εφάρμοσαν οι τράπεζες, επέτρεψε το μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη την τρίμηνη παράταση –έως τα τέλη του 2021– του προγράμματος Γέφυρα I για την επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας, στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 160.000 περίπου δανειολήπτες. Την ευχέρεια επέκτασης του μέτρου για άλλους τρεις μήνες επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών. 

Ποια είναι τα δεδομένα ανά τράπεζα

Με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, από τα 5,5 δισ. ευρώ των δανείων που είχαν μπει σε αναστολή από την Alpha Bank σε καθυστέρηση βρίσκονται μέχρι σήμερα μόλις 300 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση ότι οι συνολικές αθετήσεις θα φτάσουν στα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 15% ( έως και 20%) των συνολικών δανείων που είχαν μπει σε αναστολή. 

Παρόμοια είναι η πρόβλεψη που έχει κάνει η Eurobank, εκτιμώντας το ύψος των αθετήσεων έως το 20% των δανείων που είχαν μπει σε αναστολή, η αξία των οποίων ήταν 4,9 δισ. ευρώ. Έως και τα τέλη του α’ εξαμήνου σε καθυστέρηση βρίσκονταν 300 εκατ. ευρώ, ενώ σε καθεστώς αναστολής παρέμεινε το 10% των δανείων που είναι δάνεια του τουριστικού κλάδου και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας δεν θα εμφανίσουν πρόβλημα μετά και την ανάκαμψη του τουρισμού φέτος. σε αναστολή. 

Στα 600 εκατ. ευρώ ή στο 10% των δανείων που είχαν μπει σε αναστολή συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, ανήλθαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι καθυστερήσεις της Tράπεζας Πειραιώς, οι εκτιμήσεις της οποίας ευθυγραμμίζονται με αυτές των υπολοίπων τραπεζών, ότι δηλαδή τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα ξεπεράσουν το 20%. 

Μεταξύ 15% και 20% προσδιορίζει τις καθυστερήσεις και η Εθνική τράπεζα, η οποία είχε θέσει σε αναστολή δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα οι καθυστερήσεις περιορίζονται στο 3% αυτών των οφειλών. 

Οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων της πανδημίας ενισχύει τις εκτιμήσεις των τραπεζών για μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022, με βάση και τα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ήδη στο τέλος του α’ εξαμήνου τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν στα 29,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 31,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στα τέλη Ιουνίου στα 20,3% από 43,6% τον Ιούνιο του 2019, όταν τα κόκκινα δάνεια ήταν 75,3 δισ. ευρώ , ενώ εντυπωσιακή – κατά 78 δισ. ευρώ – είναι η μείωση  από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει, τον Μάρτιο του 2016 (107,2 δισ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών η μείωση είναι αποτέλεσμα «της ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που έχει ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείρισή τους, κυρίως μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο και έχει επεκταθεί, καθώς και συγκεκριμένων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν με σκοπό τη συγκράτηση δημιουργίας υψηλού αριθμού νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας (ΓΕΦΥΡΑ Ι, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, αναστολές και ρυθμίσεις δανείων). Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν εντάξει στον Ηρακλή ή πρόκειται να εντάξουν στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων κόκκινα δάνεια ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News