BUSINESS & FINANCE

Θετική για τις τράπεζες η Morgan Stanley: Πόσο θα αυξηθούν τα δάνεια

Θετική για τις τράπεζες η Morgan Stanley: Πόσο θα αυξηθούν τα δάνεια

Σε μία νέα εποχή μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από δέκα χρόνια απομόχλευσης, εκτιμά η Morgan Stanley. Με «όχημα» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος εγκαινιάζει μία νέα περίοδο αύξησης των δανείων, με τον επενδυτικό οίκο να προβλέπει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αυξήσουν τα δάνεια κατά 6,5-8,5 δισ. ευρώ στο 2020-2024, με τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης CAGR του διαστήματος αυτού στο 5,5%.

Θετική για τις τράπεζες η Morgan Stanley: Πόσο θα αυξηθούν τα δάνεια-1

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιο συντηρητικές από εκείνες των τραπεζών (για αύξηση των δανείων κατά 10 δισ.  ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για θετικές εκπλήξεις.

Εκτίμηση της Morgan Stanley είναι ότι τα έσοδα από τόκους των τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση. Παρότι ο κλάδος ωφελείται σήμερα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος TLTRO με κόστος -100 μονάδων βάσης, αυτό αναμένεται να λήξει τον Ιούνιο του 2022, ανεβάζοντας το κόστος χρηματοδότησης για το 2023-2024.

Θετική για τις τράπεζες η Morgan Stanley: Πόσο θα αυξηθούν τα δάνεια-2

Πάντως, η βελτιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων και η ομαλοποίηση του κόστους ρίσκου θα στηρίξουν τον κλάδο.

Ο οίκος χαρακτηρίζει τον κλάδο ως «recovery play», προβλέποντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση των δανείων θα στηρίξει τις επιδόσεις των μετοχών τους επόμενους 12 μήνες.

Η Eurobank αποτελεί την πρώτη επιλογή της Morgan Stanley, με τους αναλυτές του οίκου να επισημαίνουν ότι ο κλάδος αποτελεί ένα recovery play με ρίσκο υλοποίησης, κάτι που έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις (0,3-0,5 φορές τη λογιστική αξία του FY22e). Με την καλύτερη αναλογία ρίσκου-ανταμοιβής και την μεγαλύτερη πρόοδο στην εξυγίανση του ισολογισμού, η Eurobank ξεχωρίζει σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley εκδίδει σύσταση overweight για τη μετοχή της Eurobank, προβλέποντας περιθώρια ανόδου 26% έως την τιμή-στόχο των 1,07 ευρώ. Για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση equal-weight, με τις τιμές-στόχου στα 1,40 ευρώ (+20%) και 1,52 ευρώ (+10%) αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News