Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 11:28
BUSINESS & FINANCE

Euroxx: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των τραπεζών

Euroxx: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των τραπεζών

Αξιοσημείωτη παραγωγή προμηθειών, στήριξη της κερδοφορίας με τη βοήθεια του TLTRP, μείωση των κόκκινων δανείων εντός στόχων αλλά και λιγότερα των αναμενόμενων μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τη λήξη στα μορατόρια είναι  οι βασικές τάσεις τις οποίες εντόπισε η Euroxx Χρηματιστηριακή στα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου για το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν για όλες τις τράπεζες σε τριμηνιαία βάση, πλην της Alpha Bank.

Συνολικά, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν για όλες τις τράπεζες από 0,1% έως 11,3% και οι προμήθειες σημείωσαν αύξηση από 3,6% έως 33,2%.

Οι λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες για όλες τις τράπεζες πλην της Εθνικής.

Οι τάσεις στις επισφάλειες χαρακτηρίζονται μεικτές, με τη Eurobank και την Εθνική να εμφανίζουν μείωση, ενώ Alpha και Πειραιώς  παρουσίασαν αύξηση.

Τα δάνεια ήταν μειωμένα ή σταθερά στο σύνολο του κλάδου, με τις εισροές καταθέσεων να κυμαίνονται από 0,6 έως 1,4 δισ.  ευρώ για όλες τις τράπεζες.

Ο δείκτης NPE μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο για το σύνολο του κλάδου, παρά τη λήξη της πλειοψηφίας από τα μορατόρια.  Η Euroxx εκτιμά ότι το ποσοστό των δανείων που θα «κοκκινίσουν» από αυτά που μπήκαν σε μορατόριουμ θα είναι χαμηλότερο του 20%, με τη βοήθεια των κρατικών προγραμμάτων και της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στον κλάδο κυμαίνεται από το 10,9% έως το 14,8%.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News