Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 10:52
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Κατά 78 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια

Χρ. Σταϊκούρας: Κατά 78 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια

Στα 29,4 δισ. ευρώ (20,3% του συνόλου των δανείων) διαμορφώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας (ήταν 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019) και κατά περίπου 78 δισ. ευρώ από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει, τον Μάρτιο του 2016 (ήταν 107,2 δισ. ευρώ).  

Χρ. Σταϊκούρας: Κατά 78 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια-1

«Η σημαντική αυτή μείωση στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που έχει ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείρισή τους, κυρίως μέσω του επιτυχημένου προγράμματος ‘Ηρακλής’, το οποίο και έχει επεκταθεί, καθώς και συγκεκριμένων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν με σκοπό τη συγκράτηση δημιουργίας υψηλού αριθμού νέων ‘κόκκινων δανείων’ λόγω της πανδημίας (ΓΕΦΥΡΑ Ι, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, αναστολές και ρυθμίσεις δανείων)», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. 

Χρ. Σταϊκούρας: Κατά 78 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια-2

Και προσθέτει ότι η δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού, συνεχίζεται με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. 

Η αποκλιμάκωση αυτή είναι μεγάλης σημασίας τόσο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά τις προοπτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας, προσθέτει ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News