BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Τα σχέδια για έξοδο στις αγορές – Το «ιταλικό» κλειδί

Τράπεζες: Τα σχέδια για έξοδο στις αγορές – Το «ιταλικό» κλειδί

Στραμμένο το βλέμμα στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που προχωρά το ελληνικό δημόσιο, έχουν οι τράπεζες προκειμένου να καθορίσουν και τις δικές τους κινήσεις εξόδου στις αγορές για την κάλυψη των υποχρεώσεων που προκύπτουν στο πλαίσιο των MREL. 

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P την περασμένη εβδομάδα – έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από την DBRS – αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ζητούμενο αποτελεί το κλείσιμο της ψαλίδας στα spreads των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα ιταλικά, που έχει διευρυνθεί το τελευταίο διάστημα μετά την γεωπολιτική κρίση.

Μια τέτοια εξέλιξη όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη θα έδινε ένα θετικό σήμα για την καλύτερη τιμολόγηση των εκδόσεων ομολόγων και για τις τράπεζες, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης των πιέσεων που έχουν υποστεί οι τραπεζικοί τίτλοι το τελευταίο δίμηνο με τον διπλασιασμό των spreads, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική την έξοδο στις αγορές υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο προγραμματισμός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπει εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου το χρόνο έως και το 2025 -συνολικά 15 δισ. ευρώ- προκειμένου να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL), που επιβάλλει ο SRB (Single Resolution Board). Ο αντίστοιχος κεφαλαιακός δείκτης που θα πρέπει να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες έχει υπολογιστεί κοντά στο 23% και έχει να κάνει με το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πρέπει να διαθέτουν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης και τα συνολικά 

Κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL έχει συγκεκριμένο όριο εκδόσεων, ανά κατηγορία ομολόγων, και με βάση την προέλευση των κεφαλαίων της και την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα εκδόσεων. Έτσι η τράπεζα Πειραιώς έχει εξαντλήσει το περιθώριο εκδόσεων AT1 και Tier II και με αυτό το δεδομένο προσανατολίζεται για το 2022 σε senior prefered εκδόσεις ύψους έως 1 δισ. ευρώ περίπου. 

Η Eurobank έχει προαναγγείλει ότι για το τρέχον έτος πρόθεσή της είναι η αντικατάσταση του Tier II ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που η Τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και το οποίο καλύφθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 6,4% και με δυνατότητα ανάκλησης το 2023. Η τιμολόγηση των Tier II τίτλων στο 7%-8% σήμερα δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, καθώς το επιτόκιο του 6,4% που επιβαρύνεται η Τράπεζα έχει πάψει να θεωρείτε ακριβό με βάση τις σημερινές συνθήκες. Έτσι και εφόσον η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί η Τράπεζα θα συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο μη ανάκλησής του, σταθμίζοντας την απώλεια κεφαλαίου που θα έχει η απομείωσή του κατά 20% ανά έτος από τα εποπτικά κεφάλαια μετά την 5ετία. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα μπορεί να εκδώσει μέρος μόνο του ομολόγου, ίσο με το ποσό της απομείωσης και να διακρατήσει τον τίτλο χωρίς να τον ανακαλέσει.

Η Alpha Bank προσανατολίζεται κυρίως σε senior preferred εκδόσεις, ενώ η Εθνική έχει προαναγγείλει την άντληση κεφαλαίων κυρίως της κατηγορίας Tier II. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν περιθώριο και για εκδόσεις ΑΤ1, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται ακριβότερες, περιορίζοντας την ευελιξία κινήσεων στο σημερινό περιβάλλον.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: Ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

Moody’s: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

S&P: Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News