Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 08:00
BUSINESS & FINANCE

S&P: Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» του 2022

S&P: Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» του 2022

To 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς η δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έδωσαν ώθηση στα τραπεζικά έσοδα. Όμως, η S&P Global προειδοποιεί ότι ο κλάδος θα δεχθεί πιέσεις το 2022.  

Ήδη από τους πρώτους μήνες το 2022, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι επιδόσεις των τραπεζών στο υπόλοιπο του έτους θα επηρεαστούν από την επιβράδυνση των οικονομιών, την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και τις γεωπολιτικές δυναμικές που αλλάζουν.

«Αυτές οι τάσεις αναμένεται να συγκρουστούν σε κάποιο σημείο, πιθανότατα κάποια στιγμή στο επόμενο έτος. Και κανείς δεν γνωρίζει  πραγματικά τι θα βγει από αυτό», έχει πει ο  CEO της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, αναφερόμενος στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τους μετασεισμούς που προκαλεί στις οικονομίες ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Επομένως, δεν προβλέπω μια ύφεση αλλά είναι πιθανή; Απολύτως», είπε ο τραπεζίτης κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της JP Morgan.

H S&P Global Ratings υπολογίζει ότι η αβεβαιότητα την οποία προκαλεί το γεωπολιτικό σοκ, σε συνδυασμό με την συντομότερη των προβλέψεων σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ίσως να σπρώξουν τα έσοδα των τραπεζών από τις κεφαλαιαγορές σε επίπεδα 10% χαμηλότερα από τα περσινά, ενώ οι πιέσεις αυτές θα πλήξουν και τα έσοδα του κλάδου από το κομμάτι των αναδοχών και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικά deals.

Στη Ρωσία, πάνω από το 80% του τραπεζικού κλάδου υπόκειται σε κυρώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Και η «τέλεια καταιγίδα» που προκαλεί ο πόλεμος, από τις κυρώσεις και την έκθεση στην ίδια τη σύγκρουση, έως την αύξηση του πληθωρισμού και τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης, επιβαρύνει και τις τράπεζες που βρίσκονται μακριά από το πεδίο της μάχης.

Οι 15 από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η S&P υπολογίζει ότι η άμεση έκθεση των ξένων τραπεζών στη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά, έπειτα και από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα το 2014, για την προσάρτηση της Κριμαίας. Όμως, ακόμα και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που δεν έχουν έκθεση στη Ρωσία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έμμεσων κυρώσεων, καθώς λειτουργούν ως διαμεσολαβητές σε διασυνοριακές συναλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο οίκος αναγνωρίζει ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα ενισχύσει τα αποτελέσματα κάποιων τραπεζών. Η S&P Global Ratings προβλέπει ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών της Ευρωζώνης, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ θα ωφεληθούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ο πόλεμος

ΕΚΤ: Επιφυλακτικές οι τράπεζες στην πίστωση σε εταιρείες εξαιτίας του πολέμου

ΔΝΤ: «Αντέχει» σε νέα σοκ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News