ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Θετικές παραμένουν οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τη Moody’s, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να βελτιώνουν την πιστωτική ποιότητά τους.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι τράπεζες έχουν ακόμα τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδιά τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα κεφαλαίων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Η ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα συνεχιστεί, στηρίζοντας την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, ενώ οι ανάγκες για επισφαλείς προβλέψεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερες, προβλέπεται.

Moody’s: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών-1

Τα επίπεδα των κεφαλαίων θα σταθεροποιηθούν, γιατί οι τράπεζες ενέγραψαν εμπροσθοβαρώς το μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις δανείων το 2020-2021.  

Επιπλέον, η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν καλές, καθώς οι καταθέσεις αυξάνονται, προσθέτει η Moody’s.

H Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 3% φέτος και 4,3% το 2023, προβλέποντας ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι μεγάλες εισροές κοινοτικών κονδυλίων αναμένεται επίσης να στηρίξουν την ανάπτυξη, όμως ρίσκα εντοπίζονται στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ο πόλεμος

Jefferies: Bullish για την Ελλάδα – Ο δείκτης που την κάνει αισιόδοξη

S&P: Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News