ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ο πόλεμος

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ο πόλεμος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την ελληνική οικονομία καθώς η αβεβαιότητα φέρνει αναβολές σε επενδύσεις και ο πληθωρισμός πλήττει τα εισοδήματα (αν και αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία), διαπιστώνει η Morgan Stanley.

Η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας στην Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη, καθώς μόνο το 1% των τουριστών προέρχεται από αυτές τις χώρες. Όμως, περίπου το 20% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών η Morgan Stanley, οι προσδοκίες για ανάπτυξη 5-5,5% πριν από τον πόλεμο, πλέον διαμορφώνονται στο 3%, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται πλέον κοντά σε διψήφια επίπεδα.

Έτσι, παρότι η ζήτηση για δάνεια είναι ακόμα ανθεκτική, εντούτοις ο οίκος υποβαθμίζει τις σχετικές εκτιμήσεις του, προβλέποντας τώρα μέση ετήσια αύξηση 4% στο διάστημα 2021-2024 από 6% προηγουμένως.

Το κόστος ρίσκου αυξάνεται περίπου κατά 5 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η Morgan Stanley να προχωρά στη μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4-11% για το 2022-2024.

Ο οίκος υποβαθμίζει την Τράπεζα Πειραιώς σε underweight, καθώς έχει τα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίων, τη μεγαλύτερη έκθεση στα ομόλογα και θεωρείται η πιο εκτεθειμένη σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν χειρότερες από ό,τι αναμένεται.

Για τη Eurobank, η Morgan Stanley δίνει σύσταση overweight και για την Alpha Bank equal-weight.

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ο πόλεμος-1

Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ (περιθώρια ανόδου 8%), για την Alpha Bank στα 1,4 ευρώ (από 1,6 ευρώ προηγουμένως, περιθώρια ανόδου 26%) και για την Πειραιώς στα 1,6 ευρώ  (από 1,7 ευρώ, περιθώρια ανόδου 17%).

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Τι λέει για τα ελληνικά ομόλογα μετά τις υπερ-αποδόσεις

Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 4% το 2022 – Στο 6,5% ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News