BUSINESS & FINANCE

S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής

Πάνω από το 90% των δανείων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει φυσικό κίνδυνο

S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής

Η Ελλάδα είναι η χώρα της οποίας το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο της S&P Global Market Intelligence.

Όπως έδειξαν τα κλιματικά stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες της Ν. Ευρώπης, που ήδη βαρύνονται από τα τοξικά δάνεια των προηγούμενων κρίσεων, είναι εκείνες που απειλούνται με τις υψηλότερες ζημιές στα δάνεια εξαιτίας των φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: Τι έδειξαν τα κλιματικά stress test της ΕΚΤ: Στην πρώτη γραμμή κινδύνου η Ελλάδα

Τα stress tests έδειξαν ότι πάνω από το 60% των  τραπεζικών δανείων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία είναι εκτεθειμένο σε υψηλό φυσικό ρίσκο, δηλαδή εμφανίζουν πιθανότητα άνω του 1% η εταιρεία να υποφέρει από τις επιπτώσεις μίας πυρκαγιάς ή μίας πλημμύρας μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς πάνω από το 90% των δανείων αντιμετωπίζει φυσικό κίνδυνο, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη διαμορφώνεται γύρω στο 20%.

«Το κανάλι του πιστωτικού κινδύνου είναι αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο στις τράπεζες. Και αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας των δανειοληπτών αυξάνεται εξαιτίας της μετάβασης στην πράσινή οικονομία και λόγω του υψηλότερου φυσικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες», σημειώνει ο Stefan Nedialkov, της Citigroup Global Markets, μιλώντας στην S&P Global Market Intelligence. Οι τράπεζες ίσως να χρειαστεί να αυξήσουν τις επισφαλείς προβλέψεις τους, τονίζει.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες από το μέλλον του πλανήτη: Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε περιοχές ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν ν αντιμετωπίσουν διαταραχές στην παραγωγή τους λόγω φυσικών καταστροφών. Η αύξηση αυτού του είδους των ζημιών απειλεί να ρίξει τις τιμές των assets και των collaterals, επηρεάζοντας τις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια σε αυτές τις εταιρείες.

S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής-1

Τα stress tests της ΕΚΤ εξέτασαν 1.600 τράπεζες της Ευρωζώνης  σε ορίζοντα 30 ετών και διαπίστωσαν ότι στο πιο ακραίο σενάριο για το κλίμα, η πιθανότητα χρεοκοπίας για τις εταιρείες υψηλού φυσικού κινδύνου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25% έως το 2050.

«Πρέπει να υποθέσει κανείς ότι οι τράπεζες θα λάβουν μέτρα. Επομένως, δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέτουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα τα επόμενα 30 χρόνια από τις διοικήσεις των τραπεζών σε σχέση με τα δάνεια και τις πολιτικές δανείων», σημειώνει ο Sam Theodore, της Scope Insights.

S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής-2

Όπως επισημαίνει η S&P, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να αντιμετωπίζουν «πολύ υψηλό» κίνδυνο πυρκαγιών για τα επόμενα 20 χρόνια.

S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής-3

Και την ίδια στιγμή, οι βάσεις ιστορικών δεδομένων δείχνουν ότι οι πυρκαγιές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επηρεάσει πολύ μεγαλύτερες περιοχές από ό,τι για παράδειγμα στη Γαλλία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News