BUSINESS & FINANCE

UBS: Τι θα γίνει με τα δάνεια μετά τα μορατόρια

UBS: Τι θα γίνει με τα δάνεια μετά τα μορατόρια

Για ένα κύμα από χρεοκοπίες, ακόμα και ανάμεσα σε υγιείς επιχειρήσεις, προειδοποιεί η UBS, καθώς τα μορατόρια στα δάνεια που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος τους.

Όπως σημειώνει η UBS σε σημερινή έκθεσή της, οι χρεοκοπίες έχουν υπάρξει εξαιρετικά περιορισμένες  σε όλη την Ευρώπη, παρά τη δραματική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα αυξημένα επίπεδα δανεισμού. Στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Όμως, οι αναλυτές βλέπουν ήδη σαφείς ενδείξεις ότι οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν το 2021, καθώς οι τράπεζες αυστηροποιούν τα κριτήρια δανεισμού τους. Έτσι, ενώ η UBS προέβλεπε ότι τα defaults θα αυξηθούν από το 4,7% των δανείων στο 5-6% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 πριν να υποχωρήσουν στο 3,3% το δ΄ τρίμηνο του 2021, πλέον εκφράζει δυσμενέστερες εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, οι χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν στο 6% και να παραμείνουν αυξημένες, στο 4,5%.

Όπως εξηγεί η UBS, οι δανειολήπτες έκαναν εκτεταμένη χρήση της περιόδου χάριτος που δόθηκε από τις τράπεζες το 2020. Συγκεκριμένα, τραπεζικά δάνεια 937 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στα προγράμματα μορατόριουμ που  ενέκρινε η τραπεζική αρχή EBA, από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για το 5,1% των συνολικών τραπεζικών δανείων στην Ε.Ε., με μεγάλες αποκλίσεις, ωστόσο, ανάμεσα στις χώρες. Για παράδειγμα, σε μορατόριουμ μπήκε μόλις το 0,8% των δανείων στη Γερμανία, το 2,6% στην Ολλανδία, αλλά το 10% στην Ιταλία, το 12% στην Ιρλανδία, το 13% στην Ελλάδα και το 19% στην Πορτογαλία.

Ενώ δάνεια συνολικού ύψους 350 δισ. δολαρίων έχουν εξέλθει από την περίοδο χάριτος, σε μορατόριουμ εξακολουθούν να υπάγονται δάνεια ύψους 587 δισ. ευρώ, με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να εντοπίζονται στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

UBS: Τι θα γίνει με τα δάνεια μετά τα μορατόρια-1

Πρόκειται για δανειολήπτες που δεν έχουν κάνει πληρωμές τόκων ή και κεφαλαίου από την αρχή της πανδημίας, όμως τώρα το καθεστώς αυτό θα λήξει μέσα στο 2021, σε μία εποχή αυξανόμενων NPLs.

Τα στοιχεία της UBS δείχνουν πως ενώ τα NPLs παραμένουν σταθερά για τα δάνεια που δεν μπήκαν ποτέ σε αναστολή (στο 2,8% πανευρωπαϊκά, έχοντας σημειώσει πτώση 0,1% το τελευταίο τρίμηνο), εμφανίζουν αύξηση ανάμεσα στα δάνεια που βρίσκονται σε περίοδο χάριτος η οποία πρόκειται να λήξει (στο 3% του συνόλου, με αύξηση 0,5% το τελευταίο τρίμηνο).

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα μορατόρια ίσχυσαν για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, η αύξηση των NPLs στο 3% σηματοδοτεί ότι εταιρείες που πριν ήταν φερέγγυες (και όχι μόνο οι «εταιρείες-ζόμπι» που κρατιούνται ζωντανές εξαιτίας των κρατικών μέτρων στήριξης) αντιμετωπίζουν σήμερα αυξημένες πιέσεις και την απειλή χρεοκοπίας, διαπιστώνει η UBS.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News