Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 14:27
ΤΤΕ

Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια

Αμετάβλητα παρέμειναν στο δ’ τρίμηνο του 2020 τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2020, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια και για τα δάνεια υψηλότερου κινδύνου παρουσίασε μικρή κάμψη.

Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια-1

Η συνολική ζήτηση δανείων, πάντως, παρουσίασε αύξηση ως ένα βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση τόσο των μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια-2

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το δ΄ τρίμηνο του 2020, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. 

Η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τα καταναλωτικά αυξήθηκε ως ένα βαθμό σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2020, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών στην αγορά κατοικίας, της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και του γενικότερου επιπέδου των επιτοκίων.

Η ζήτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για το α΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν επίσης αμετάβλητα.

Η αναλογία τέλος, των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν, παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News