Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 19:50
BUSINESS & FINANCE

Οι 7 «πυλώνες» του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Στόχος να μην «κοκκινήσουν» δάνεια μικρομεσαίων

Οι 7 «πυλώνες» του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών η ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός προγράμματος κρατικής επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων που εξυπηρετούν πληττόμενες από την πανδημία μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεσμεύσει 300 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει τη δράση και περιμένει να λάβει το πράσινο φως από τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθούν οι χρηματοδοτήσεις.

Επειδή θα τεθεί θέμα κρατικών ενισχύσεων επιχειρήσεων (εμμέσως και τραπεζών), η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη ωστόσο η ελληνική πλευρά αναμένεται να επικαλεστεί τα επιχειρήματα που τέθηκαν στο τραπέζι και όταν αποφασιζόταν το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα στεγαστικά δάνεια: Θα είναι ένα απολύτως στοχευμένο πρόγραμμα για να μην «κοκκινήσουν» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Η περίοδος επιδότησης θα διαρκεί για 9 μήνες όσο δηλαδή διαρκεί και η επιδότηση για τα στεγαστικά δάνεια των πληττόμενων δανειοληπτών με τα στεγαστικά δάνεια.
  • Θα επιδοτούνται και οι πράσινοι δανειολήπτες καθώς αυτή η πρωτοβουλία που ελήφθη κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» έτυχε θετικής αποδοχής από τους θεσμούς με την έννοια ότι επιβραβεύονται οι συνεπείς.
  • Τα ποσοστά της επιδότησης θα φτάνουν και πάλι στο 90% αλλά θα διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου και φυσικά ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόταν το δάνειο πριν την πανδημία (πράσινο, κόκκινο, δάνειο που έχει καταγγελθεί).
  • Κόκκινα δάνεια θα συμπεριλαμβάνονται μόνο αν έχει προηγηθεί συμφωνία με την τράπεζα για τη ρύθμισή τους. Αυτή η προϋπόθεση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και έως ένα επιπλέον κίνητρο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην αγορά ενόψει και της ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού νόμου.
  • Οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν τη δέσμευση να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους κανονικά και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με την περίοδο της επιδότησης (δηλαδή 9+9 μήνες) καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση. Αυτό θα συμβάλλει στο να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
  • Θα θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια αφενός για να προκύπτει ότι η επιχείρηση έχει πληγεί από την πανδημία (σ.σ εκτός από τη μείωση εσόδων θα αναζητηθούν και στοιχεία για το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα, ζημιές κλπ) και αφετέρου για να είναι απολύτως στοχευμένο το πρόγραμμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
  • Θα ζητηθεί από όσους κάνουν αίτηση, να αποδεχτούν πλήρη άρση του τραπεζικού και του φορολογικού τους απορρήτου. Αυτό θα επιτρέψει σε δημόσιο και τράπεζες να κάνουν το πιο εξονυχιστικό «ξεσκόνισμα» που έχει γίνει ποτέ σε επαγγελματίες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News