ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αξιοποιήσει το υπ. Εργασίας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 

Πώς θα αξιοποιήσει το υπ. Εργασίας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμος ο οδικός χάρτης από το Υπουργείο Εργασίας για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν σε δράσεις του Υπουργείου. Έχει υπολογιστεί ένα κονδύλι 4,1 δισ ευρώ το οποίο θα έχει ως στόχο το μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σχέδιο που ετοιμάζεται από τον Κωστή Χατζηδάκη για το πως θα διοχετευθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι  θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες. 

Ένα μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα  αναβάθμισης κατάρτισης των  εργαζομένων. Τα προγράμματα αυτά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια θα είναι στοχευμένα και θα καλύπτουν τις  νέες τάσεις και προκλήσεις που θα ζητά η αγορά εργασίας.Σύμφωνα με στοιχεία της Cedefop  το 40% των ευρωπαϊκών  επιχειρήσεων  όταν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό με εξειδίκευση στο τομέα των τεχνολογιών δυσκολεύονται να βρουν. Μάλιστα το 44% των Ευρωπαίων δεν έχουν επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες .Σε αυτό το πλαίσιο καθώς οι  επιχειρήσεις σήμερα προσπαθούν να κατανοήσουν και να εκμεταλλευτούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις θα ζητούν εργαζόμενους  με  όλο και περισσότερες ψηφιακές δυνατότητες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα δημιουργηθούν αρκετά προγράμματα κατάρτισης με στόχο τις αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων. Είδαμε για παράδειγμα πως οι συνθήκες λειτουργίας  που δημιουργήθηκαν κάτω από το Covid-19 οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν ψηφιακά πολύ πιο γρήγορα.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου όπου θα δοθεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογεί στο Υπουργείο Εργασίας θα χρησιμοποιηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ. Στόχος θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός περισσότερων υπηρεσιών, με σκοπό τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και τη μείωση της γραφειοκρατίας και εννοείται  και της πολύωρης ταλαιπωρίας  ασφαλισμένων και επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει τον ΕΦΚΑ ακόμη περισσότερο και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Ήδη μέσω του συστήματος  Άτλας εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος του πρώην ΟΓΑ και οι συντάξεις χηρείας ενώ έως το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία. 

Ο τρίτος πυλώνας θα αφορά την δημιουργία πολλών και μικρών κοινωνικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις, οι οποίες θα απευθύνονται σε μακροχρόνια  ανέργους ή προγράμματα για νέους ανέργους που θα τους βοηθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Το 70% των επιχορηγήσεων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δεσμευθεί το 2021 και το 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευθεί πλήρως έως το τέλος του 2023. Το 13% του συνολικού ποσού που προορίζεται για τα κράτη-μέλη θα διατεθεί ως προχρηματοδότηση αμέσως μετά την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έτσι ώστε οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Εντός του  Ιανουαρίου το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει  να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ώστε να αρχίσουν τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να δαπανηθούν  2,1 δισ. € το πρώτο εξάμηνο, το ποσό αυτό όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αντιστοιχεί στην προκαταβολή που αναμένει η Ελλάδα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News