Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 11:03
ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Πού «κολλάνε» οι αιτήσεις του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ»

Πού «κολλάνε» οι αιτήσεις του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ»

Από τους περίπου 160.000 δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προκειμένου να επιδοτηθούν για τη δόση του δανείου τους επί ένα 9μηνο, το Δεκέμβριο επιδοτήθηκαν μόλις 38.054, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις. Και το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους υπόλοιπους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 160.000 υποψήφιοι προς επιδότηση δανειολήπτες έχουν μοιραστεί σε πολλές «δεξαμενές». Μια πρώτη δεξαμενή, περιλαμβάνει αυτούς που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους να αναστείλουν την πληρωμή της δόσης του δανείου τους μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 και στη συνέχεια να κάνουν χρήση της επιδότησης για το 2ο, το 3ο και το 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Μια δεύτερη δεξαμενή, περιλαμβάνει τους δανειολήπτες που έχουν κόκκινο ή καταγγελμένο δάνειο. Και αυτοί μπορούν να κάνουν χρήση της επιδότησης αλλά πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε μια ρύθμιση με τις τράπεζες, διαδικασία η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα και λόγω του lockdown. Ήδη έχει δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Μαρτίου προκειμένου να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα.

Μια 3η δεξαμενή -και αυτή εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη- περιλαμβάνει αιτήσεις που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «ελέγχου». Η διαδικασία διαπίστωσης του αν πληροί κάποιος τα κριτήρια αποδεικνύεται στην πράξη μακρά και επίπονη καθώς εκτός από τα εισοδήματα, ζητείται επικοινωνία με τις τράπεζες προκειμένου να αναζητήσουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αιτούντος και να αθροίσουν τα υπόλοιπά τους. Στην πράξη, προκύπτει ότι είναι πολλοί οι δανειολήπτες που «κόβονται» από το κριτήριο των καταθέσεων καθώς την στιγμή που κάνουν την αίτηση, δεν συνυπολογίζουν ότι προστίθενται και τα ποσά λογαριασμών στα οποία εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι.  

Με τον κατακερματισμό των αιτήσεων στις τρεις αυτές δεξαμενές εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και το γιατί μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί από το κράτος στις τράπεζες για επιδοτήσεις μόλις 23 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί για το διάστημα 2020-2021 είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 360 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των επιδοτήσεων αναμένεται να πέσει στην αγορά από τον Απρίλιο και μετά. Και αυτό γιατί:

§  Έχει παραταθεί έως 31/03 η προθεσμία εντός της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

§  Έχει παραταθεί έως 31/03 η προθεσμία έναρξης καταβολής της κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» οι οποίοι έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περί δυνατότητας ένταξης σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων ή για παράταση της υφιστάμενης αναστολής πληρωμών δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31.3.2021. Σε κάθε περίπτωση, η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1η.4.2021.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από το φθινόπωρο όπως ανακοινώθηκε και σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, μέσω της σχετικής ανακοίνωσης το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές της κρατικής επιδότησης και την πορεία της αίτησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, οι πρώτοι 26.059 δικαιούχοι του προγράμματος, από τον προηγούμενο μήνα, επωφελήθηκαν από την πρώτη φάση πληρωμής της κρατικής επιδότησης, η οποία ανήλθε στα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση 42.449 δανείων. Στις 31/12 το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε, τη δεύτερη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 13,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News