Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 07:40
BUSINESS & FINANCE

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: Ο ΟΔΔΗΧ αντλεί 1,5 δισ. ευρώ

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: Ο ΟΔΔΗΧ αντλεί 1,5 δισ. ευρώ

(Update) Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με την τελική τιμολόγηση να διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης επί των mid-swaps. Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχικό guidance στις 115 μονάδες βάσης επί των mid-swaps, δηλαδή περίπου στο 2,57%.  

Το βιβλίο έκλεισε με προσφορές 4,8 δισ. ευρώ.  

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κρατικός τίτλος χρέους είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και τότε ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης, Standard and Poor’s, με άμεσες κινήσεις αποφάσισε την έξοδο στις αγορές που είναι η δεύτερη για το 2022. 

Χθες, ανακοινώθηκε η ανάθεση της επανέκδοσης του ομολόγου λήξης 22 Απριλίου 2027 στις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και JP Morgan, «στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές». 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο της Αθήνας στις αγορές από τις αρχές του έτους. Είχε προηγηθεί η δημοπρασία νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, η οποία προσέλκυσε προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ. Τότε είχαν αντληθεί 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%. 

Συνολικά, η Αθήνα στοχεύει να δανειστεί περίπου 12 δισ. ευρώ φέτος αλλά και να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο. 

Η είδηση της επανέκδοσης του 7ετούς προκάλεσε πιέσεις χθες στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεφεύγει ενδοσυνεδριακά πάνω από το 3% για να κλείσει στο 2,99%, ενώ και η απόδοση του πενταετούς ξεπέρασε το φράγμα του 2%. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πραγματοποιήσουν δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, με το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία να βγαίνουν στις αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan μπορεί να έχει κλείσει τις long θέσεις που τηρούσε στα ελληνικά ομόλογα, όμως επιμένει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους είναι εποικοδομητικές.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά επιβάλλει υπερβολικό discount για το τέλος των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμα και έπειτα από την πρόσφατη μείωση των spreads)», σημείωναν οι αναλυτές σε πρόσφατη ανάλυσή τους. Και πρόσθεταν ότι κατά την άποψή τους, η αγορά έχει υποτιμήσει, επίσης, την σχετικά ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, το πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας.

Και οι αναλυτές της DZ Bank σημείωναν ότι μπορεί η αναβάθμιση από την S&P να μην αποτυπώθηκε στις τιμές των ομολόγων, όμως οι προοπτικές επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να εκτιμηθούν από τους επενδυτές τους επόμενους μήνες.

Η DZ Bank περιμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εμφανίζουν επιδόσεις καλύτερες των ιταλικών, προβλέποντας μάλιστα ότι με την έξοδο από το junk, το spread ανάμεσα στα δύο 10ετή θα εκμηδενιστεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Βλέπει έξοδο της Αθήνας στις αγορές, μετά την αναβάθμιση της S&P

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ+» – Σταθερές οι προοπτικές

S&P: Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και ρυθμούς άνω του 3% έως το 2025

DZ Bank: Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα – Τι λέει για τα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News