ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Βλέπει έξοδο της Αθήνας στις αγορές, μετά την αναβάθμιση της S&P

JP Morgan: Βλέπει έξοδο της Αθήνας στις αγορές, μετά την αναβάθμιση της S&P

Την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, με έκδοση ομολόγου 5ετούς έως 7ετούς διάρκειας, αυτή την εβδομάδα, περιμένουν οι αναλυτές της JP Morgan. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πραγματοποιήσουν δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, με το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία να βγαίνουν στις αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan μπορεί να έχει κλείσει τις long θέσεις που τηρούσε στα ελληνικά ομόλογα, όμως επιμένει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους είναι εποικοδομητικές.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά επιβάλλει υπερβολικό discount για το τέλος των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμα και έπειτα από την πρόσφατη μείωση των spreads)», σημείωναν οι αναλυτές σε πρόσφατη ανάλυσή τους. Και πρόσθεταν ότι κατά την άποψή τους, η αγορά έχει υποτιμήσει, επίσης, την σχετικά ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, το πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας.

Άλλωστε, μία έξοδος της Αθήνας στις αγορές σε αυτή τη φάση εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα που δημιουργεί η αναβάθμιση της χώρας από την S&P στο BB+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή επικαλούμενος τις προσδοκίες του για συνεχιζόμενη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα αλλά και για διατηρήσιμες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η S&P περιμένει ανάπτυξη 3,4% για την ελληνική οικονομία το 2022, ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμοί θα παραμείνουν πάνω από το 3% έως το 2025 (3,5% το 2023, 3,2% το 2024 και 3% το 2025) και θα είναι υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να δώσουν κυρίως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι η DZ Bank εκτιμά ότι ο στόχος της Αθήνας για έξοδο από το junk έως το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστικός, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή της τόνιζε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πετύχει μια τόσο μεγάλη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ+» – Σταθερές οι προοπτικές

S&P: Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και ρυθμούς άνω του 3% έως το 2025

DZ Bank: Βλέπει αναβάθμιση από S&P στις 22 Απριλίου – Επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News