BUSINESS & FINANCE

«Βουτιά» στο Χ.Α. – Χαμηλό 2 μηνών με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο

Στο -1,54% και τις 873,1 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

«Βουτιά» στο Χ.Α. – Χαμηλό 2 μηνών με τη ΔΕΗ στο επίκεντρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουλίου υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ εμφάνισε διψήφιου εύρους απώλειες, παρασέρνοντας πτωτικά ένα μεγάλο μέρος των blue chips, ως απόρροια της απόφασης για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αισθητή πτώση της τάξης του 1,54% και διολίσθησε στις 873,10 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (886,72 μονάδες).  Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά απειλήθηκαν και τα στηρίγματα των 870 μονάδων. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες (από 866,52 έως 882,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να αγγίζει τα 96 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 αφορούσε τη μετοχή της ΔΕΗ (28 εκατ. ευρώ).  

Η τελευταία, εξάλλου, ήταν η απόλυτη «πρωταγωνίστρια» της σημερινής συνεδρίασης, μετά την αιφνίδια απόφαση της διοίκησης για ΑΜΚ, ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο (από το 51% στο 34%).   

Κάτω από τα 8 ευρώ η ΔΕΗ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ήταν εύλογο, ο τίτλος της Επιχείρησης αποτέλεσε στόχο των πωλητών, με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί στο -11,97% και τα 7,95 ευρώ. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 7,80 ευρώ, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Φεβρουαρίου του 2021 

Η κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού, παράλληλα, συμπλήρωσε την 9η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, χάνοντας μέσα σε λίγες ημέρες το 20% της αξίας της, παρά τη θετική εξέλιξη της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΑΜΚ, το βασικό ερώτημα είναι σε ποιο ακριβώς σημείο θα καθοριστεί η τιμή των νέων μετοχών, δεδομένου ότι η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω βιβλίου προσφορών, κάτι το οποίο προσδίδει έναν αναπτυξιακό τόνο στο εγχείρημα της εισηγμένης. 

Απώλειες άνω του 4% στην εβδομάδα

Το κλίμα, πάντως, στη Λεωφόρο Αθηνών δεν είναι και το καλύτερο δυνατό αυτή την στιγμή, με τις πιέσεις στη ΔΕΗ να επηρεάζουν αρνητικά ένα μεγάλο μέρος των blue chips, κυρίως των ενεργειακών. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Mytilineos απώλεσε άνω του 3% της αξίας της, ενώ κατά τουλάχιστον 2,8% υποχώρησε η μετοχή του ΟΤΕ. Στηρίγματα, από την άλλη πλευρά, παρείχε η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,8% και τα 4,45 ευρώ. 

Οι αναλυτές, σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν απογοητευμένοι από τη γενικευμένη στασιμότητα του Γενικού Δείκτη, η οποία εν μέρει αποδίδεται στις συνεχείς ΑΜΚ – ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες έχουν απορροφήσει σημαντικό τμήμα της προσφερόμενης ρευστότητας των επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισηγμένες μέχρι στιγμής έχουν αντλήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ (Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ κ.α.). 

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες για τον κύριο δείκτη διαμορφώθηκαν σε τουλάχιστον 4,3%, με τις τράπεζες να εμφανίζουν πτώση άνω του 5,1% και τα «βαριά» χαρτιά της αγοράς άνω του 4,5%. 

Κάτω από τις 550 μονάδες οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, μην μπορώντας να αποφύγει το καθοδικό σπιράλ, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1% και διαμορφώθηκε στις 549,13 μονάδες, χάνοντας τα στηρίγματα των 550 μονάδων.   

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχώρησε κατά 1,8% και το 0,82 ευρώ, ενώ στο -1,1% καθορίστηκε η πτώση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στα 2,482 ευρώ, κάτω από το τεχνικό σημείο των 2,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε οριακές μεταβολές, παραμένοντας στο επίπεδο του 1,10 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς παράλληλα να κλείνει στο -0,2% και το 1,36 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, δέχθηκε σημαντικές ρευστοποιήσεις της τάξης του 6%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,32% 1,1105 ευρώ   
  • Attica Bank -6,1% 0,08 ευρώ   
  • Eurobank -1,84% 0,8206 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -1,12% 2,482 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,22% 1,367 ευρώ   

Επικράτηση πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ επηρέασαν αρνητικά όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό, και ιδίως τον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών.  

Ενδεικτικά, η μετοχή της Mytilineos διολίσθησε κατά 3,1% και βρέθηκε στο στήριγμα των 14 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ακολούθησε στο -2,9% και τα 15,8 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1,5% εμφάνισαν επίσης οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Από την άλλη πλευρά, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,8% και τα 4,45 ευρώ, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε θετικό έδαφος βρέθηκε η μετοχή της Κρι – Κρι (2,4%).  

Συνολικά, 31 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 75 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News