BUSINESS & FINANCE

Ανοδικά το Χ.Α. χωρίς να λείπουν οι αντίρροπες δυνάμεις

Στο +0,49% και τις 898,72 μονάδες ο Γ.Δ.

Ανοδικά το Χ.Α. χωρίς να λείπουν οι αντίρροπες δυνάμεις

Σε θετικό έδαφος αλλά χωρίς ορμή συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να ανακτήσει το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, έχοντας ως βασικά στηρίγματα την Alpha Bank και επιλεγμένα blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,49% και ενισχύεται στις 898,72 μονάδες, κερδίζοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (894,30 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 897,69 έως 902,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 26 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες περίπου 3,5 ώρες.

Το θετικό πρόσημο απορρέει από τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% και το 1,14 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo, Ελλάκτωρ, OTE και Τέρνα Ενεργειακή.

Όμως, «φρένο» στην ανοδική τάση βάζουν, από την πλευρά τους, οι μετοχές των Viohalco – ΕΒΛΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες χάνουν περίπου 1% και προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία προς την ανάκτηση του τεχνικού ορίου των 900 μονάδων.

Ώθηση από τη Fed

Παρά τις όποιες μεμονωμένες πιέσεις, η βραχυπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών είναι σαφώς βελτιωμένη, κάτι το οποίο αποδίδεται στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, ως απόρροια των χθεσινών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserse).

Η Fed ανέβαλε προς ώρας την περικοπή του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον διατηρηθεί το ανοδικό momentum της οικονομίας.

Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν εύλογο, πρόσφερε ανακούφιση στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν στηριχθεί σημαντικά από τα νομισματικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Αποτέλεσμα είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να κινείται σήμερα με άνοδο 1%, όσο και ο γερμανικός δείκτης DAX. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones καταγράφει άνοδο περίπου 200 μονάδων στην προ-αγορά της Wall Street.

Η ελληνική αγορά, προς ώρας, φαίνεται να ακολουθεί την παραπάνω ανοδική τάση, έχοντας στην «πλάτη» της και τους εγχώριους θετικούς καταλύτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα. 

Στηρίγματα από Alpha Bank

Οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα και να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών να καταγράφουν άνοδο κατά 0,54% και να διαμορφώνονται στις 565,76 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, μέχρι στιγμής, είναι αυτή που ξεχωρίζει, καθώς βρίσκεται στο +1,4% και υπερβαίνει το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ. Άνοδο κατά 0,6% εμφανίζει και η μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται στο 0,844 ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς, από την πλευρά της, διαπραγματεύεται στο +0,4% και το 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί οριακά στο -0,3% και τα 2,55 ευρώ. Ικανοποιητική άνοδο άνω του 3% παρουσιάζει και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,42% 1,146 ευρώ
  • Attica Bank 3,17% 0,0912 ευρώ
  • Eurobank 0,64% 0,8446 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,27% 2,553 ευρώ
  • Πειραιώς 0,36% 1,405 ευρώ

Προβάδισμα αγοραστών, ενισχύονται οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της Jumbo να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών, κερδίζοντας 1,6% και ανακτώντας τα 14 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,4% και τα 19,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο +1,20% και τα 11,8 ευρώ. Κοντά στο 1% καθορίζεται η άνοδος και για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ακολουθάει στο +0,8%.

Κάπως πιο σταθεροποιητικό είναι το κλίμα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς αφενός οι μετοχές των ΕΛΤΟΝ – Intracom ενισχύονται κατά περίπου 4%, αφετέρου η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει κατά 4%, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα εξαμήνου.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News