Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 09:51
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΛΠ: Στο 67% το μερίδιο της Cosco – Υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης με το Δημόσιο

ΟΛΠ: Στο 67% το μερίδιο της Cosco – Υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης με το Δημόσιο

Ελληνικό δημόσιο και ΟΛΠ υπέγραψαν χθες την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς. Βάσει αυτής στον κινεζικό όμιλο θα παραχωρηθεί ένα επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ, για το οποίο έχει προκαταβάλει από το 2016 το ποσό των 88 εκατ. ευρώ, και το μερίδιό του θα ανέβει έτσι στο 67%. H σύμβαση οδηγείται τώρα προς κύρωση στη Βουλή, σε μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του moneyreview.gr. 

Με τη Σύμβαση Τροποποίησης ρυθμίζονται αποτελεσματικά από τα μέρη, όσα ζητήματα προέκυψαν κατά την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς. Ειδικότερα, αίρονται αβεβαιότητες από την υφιστάμενη συμβατική σχέση επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή εξέλιξη της συμβατικής σχέσης των μερών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού.

Μεταξύ άλλων η Σύμβαση Τροποποίησης προβλέπει νέα πενταετή προθεσμία για την ολοκλήρωση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς έναντι της παροχής πρόσθετων εγγυήσεων από την ΟΛΠ Α.Ε., με τις οποίες διασφαλίζονται με πρόσφορο και επαρκή τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Η υπογραφή της Σύμβασης Τροποποίησης σηματοδοτεί για το Ελληνικό Δημόσιο την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος προς τον γενικότερο σκοπό της προαγωγής υγιούς επενδυτικού κλίματος στη χώρα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων. 

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr λίγο μετά από την μεταβίβαση του 16% στην COSCO αναλαμβάνει και επίσημα στα καθήκοντά του στην χώρα ο νέος Κινέζος πρεσβευτής που θα υποβάλει τα διαπιστευτήρια του στην πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας εν μέσω του θετικού κλίματος που διαμορφώνει η παραπάνω εξέλιξη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News